"Ovde je cilj podizanje tenzija": Sagovornici Danasa o emisiji Kanala 10 na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici 1Foto: Screenshot/YouTube/KoSSev

Prištinska televizija Kanal 10 je u ponedeljak svoju emisiju „Politiko“ umesto u studiju, snimala na glavnom šetalištu u severnom delu Kosovske Mitrovice. Sagovornici Danasa smatraju da ovo pokazuje da među Albancima postoji konsenzus, te da je ovaj potez namerna politička provokacija i podizanje tenzija „u vreme kada su etnička mržnja i nacionalizam najizraženiji na Kosovu“.

Pet dana nakon akcije kosovske policije u okviru koje su zatvorene srpske institucije na severu Kosova, prištinska televizija Kanal 10 je u ponedeljak uveče emisiju „Politiko“ snimala na glavnom šetalištu u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Voditelj Kuštrim Sadiku je na trgu razgovarao sa četiri sagovornika, dok se nekoliko njih dodatno uključivalo u program.

U jednom od uključenja bio je i zamenik komandira kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, koji je rekao da je situacija na Severu Kosova sada mirna i da više nema problema.

Član predsedništva Pokreta slobodnih građana Vladimir Pajić, kaže za Danas da bi ovo bila uobičajena praksa svakog slobodnog medija, ali da se u ovakvim prilikama to razume kao „nekakva provokacija ili politički poen za Prištinu”.

"Ovde je cilj podizanje tenzija": Sagovornici Danasa o emisiji Kanala 10 na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

“Dok su nas godinama nazivali izdajnicima, koristili su svaku priliku da na račun Srba na Kosovu i Metohiji politički i finansijski profitiraju”, kaže Pajić.

Situacija u kojoj se ljudi na Kosovu nalaze, tvrdi naš sagovornik, rezultat je pogrešne decenijeske politike “kako u Beogradu tako i u Prištini”.

Istoričar i predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić, snimanje emisije na glavnom šetalištu u Kosovskoj Mitrovici ipak vidi kao posledicu “konsenzusa među Albancima”.

"Ovde je cilj podizanje tenzija": Sagovornici Danasa o emisiji Kanala 10 na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici 3
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

“Oni žele da otmu tuđe. Vreme je da i mi Srbi postignemo konsenzus – da oslobodimo osvoje, bez obzira na potrebno vreme i neophodnu cenu”, kratko odgovara Antić.

Kopredsednik opozicione stranke sa Kosova  Srpskog narodnog pokreta, Milija Biševac, tvrdi da se politička pozadina snimanja na šetalištu može videti u imenu emisije – “Politiko”.

“Jasna je namera političke provokacije i podizanja tenzija u vremenu gde su etnička mrznja i nacionalizam izraženi do najvišeg nivoa na Kosovu”, tvrdi Biševac i dodaje da nije problem da novinari rade svoj posao i organizuju svje emisije gde god žele, ali da sama tema i teze koje su govornici izneli nikako ne šalju poruku mira i dobrosusedskih odnosa.

Biševac tvrdi da je problem što, u vremenu kada se ceo Sever nalazi pod policijskom upravom i kada narodnom voljom upravalju nelegitimni gradonačelnici, “ta gospoda priča o demokratiji i slobodi govora”.

"Ovde je cilj podizanje tenzija": Sagovornici Danasa o emisiji Kanala 10 na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici 4
foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

“Sinoćna emisija je protekla mirno i to svakako jeste pokazatelj koliko Srbima nije ni do kakvog konflikta, iako pokušavaju da nas kriminalizuju”, pojašnjava Biševac.

Kada se već priča o slobodi govora, Biševac ističe da bi rado bio gost slične emisije koja bi se organizovala na trgu u Prištini, a u kojoj bi učesnici bili Srbi.

Kako prenosi Kossev, u objavama Kanala 10, u kojima je najavljivana emisija, sagovornici su se složili u više stvari:

„Slobodno se diše na Severu, kriminalnih grupa ovde više nema. To što sa emisijom idemo uživo, dokazuje da mostovi ujedinjuju, a ne dele. Kriminalaca neće više biti u ovom delu. Svi uslovi su ispunjeni da se most otvori. Most na Ibru spaja, a ne deli…“.

Gosti poznatog prištinskog novinara su između ostaih bili i bivši gradonačelnik Južne Mitrovice, sada istaknuti zvaničnik Samoopredeljenja Agim Bahtiri, politički komentator Bljerim Gaši, bivši kosovski ministar Sadri Ferati, analitičar Nedžedin Spahiju i bivši poslanik skupštine Kosova Miljaim Zeka koji je na sednici odbora na kom se raspravljalo o državnim praznicima na Kosovu, pred poslanicom iz srpske zajednice izrazio žaljenje zbog nedovoljnog broja ubijenih Srba.

Podsetimo, snimanje emisije na šetalištu na severu Kosovske Mitrovice se odigrava četiri dana nakon akcije kosovske policje u kojoj su na severu zatvorene prostorije opština, PIO fonda, Centra za socijalni rad i Javno-komunalnog preduzeća, a zatim otvorile kancelarije nekoliko kosovskih ministarstava.

Radnici zaposleni u Privremenom organu Kosovska Mitrovica, PIO Fondu, Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Kosovskomitrovačkom okrugu pokušali su juče i jutros da uđu na svoja radna mesta, ali im pripadnici kosovske policije to nisu dozvolili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari