Kancelarija za KiM: Hapšenje po političkom diktatu 1

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da su pravosudni organi i policija na Kosovu i Metohiji, „po očiglednom političkom diktatu“, na administrativnom prelazu Brnjak uhapsili D.T. za kojim je bila raspisana tajna poternica zbog navodnih ratnih zločina.

Time je D.T, posle Bogdana Mitrovića i Milanke Terzić,postao najnovija žrtva sistema čiji je zadatak sprovođenje kampanje zastrašivanja srpskog naroda i stvaranje atmosfere nespokojstva, navodi se u saopštenju.

Kancelarija ukazuje da se D.T. do sada normalno kretao po Kosovu i Metohiji i ništa nije ukazivalo na to da se protiv njega vodi nekakav postupak, što je bio slučaj i kod nekih ranijih privođenja osumnjičenih za ratne zločine.

Hapšenje ljudi na osnovu nepouzdanih svedočenja i tajnih optužnica i poternica jeste u funkciji pokušaja stvaranja veštačkog balansa u procesuiranju ratnih zločina uoči početka rada specijalnog suda za zločine takozvane OVK, što je nedopustivo i sa pravnog i sa moralnog stanovišta,upozorila je Kancelarija.

Rezultat takvih hajki na ljude ne može biti pomirenje, već samo produbljivanje srpsko-albanskog nepoverenja na Kosovu i Metohiji, ističe se u saopštenju, kojim se apeluje na međunarodne organizacije i institucije da se ozbiljno angažuju u ovim predmetima i spreče nove slučajeve zloupotrebe policije i pravosuđa u progonu Srba.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da pomenute žrtve političkog i antipravnog progona budu puštene na slobodu, a u međuvremenu je, kao i za ostale građane Srbije u sličnoj situaciji, obezbedila advokata i sredstva za pravno zastupanje D. T, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari