Kancelarija za KiM: Uhapšen osamdesetogodišnji Srbin zbog navodnog ratnog zločina 1foto FoNet Aleksandar Barda

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je u opštini Istok uhapšen 80-godišnji Tomislav Pantić pod sumnjom da je odgovoran za navodni ratni zločin.“Da je namera Aljbina Kurtija da Kosovo i Metohiju etnički očisti od Srba potvrđuje i današnje hapšenje 80-godišnjeg Tomislava Pantića u opštini Istok.

Pantić koji je u devetoj deceniji života je uhapšen pod sumnjom da je odgovoran za navodni ratni zločin, iako je u prošlosti često neometano odlazio iz centralne Srbije, gde je proteklih godina živeo, da obilazi svoje imanje u Metohiji“, navodi se u saopštenju.

Prema oceni te Kancelarije, Pantić je praktično kidnapovan od strane kosovske policije i odveden u Prištinu, po mnogo puta primenjenom scenariju, za kojim prištinski organi obično posežu kada nekom Srbinu treba da se otme imovina.

Vladina Kancelarija navodi i da je od 2021. godine arbitrarno, bez osnova, na Kosovu i Metohiji uhapšena 71 osoba srpske nacionalnosti, „u sklopu kampanje zastrašivanja sa ciljem da se čitave porodice primoraju na iseljavanje iz naše južne pokrajine, ili da se obeshrabre u želji da se vrate na svoja imanja“.

„Pod maskom uspostavljanja navodne vladavine zakona, na Kosovu i Metohiji se vrši beskrupulozno etničko čišćenje, koje je samo u proteklih godinu dana rezultiralo iseljavanjem najmanje 15 odsto srpskog stanovništva. Nema dana a da Kurtijeva policija ne prebije ili neosnovano uhapsi nekog Srbina, i to se odvija pred očima nezainteresovane međunarodne zajednice čija se reakcija, kada reakcije uopšte ima, svodi na blaga saopštenja osude“, dodaje se.

Kancelarija navodi i da su srpskom narodu na Kosovu i Metohiji uskraćeni elementarni uslovi za opstanak i da će Srbija, u predstojećem periodu, „odlučnije nego ikad posegnuti za svim političkim i diplomatskim sredstvima kako bi zločin nad srpskim narodom bio sprečen“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari