Kancelarija za KiM: ZSO kako je dogovoreno u Briselu 1Marko Đurić Foto: Kancelarija za KiM

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas, povodom odluke Prištine da otkoči proces formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), da Beograd i Srbi na Kosovu i Metohiji traže sprovođenje postignutih sporazuma i učestvovaće u radu na formiranju ZSO isključivo na način kako je dogovoreno u Briselu.

U saopštenju se navodi da je još pre 1.812 dana trebalo početi primenu sporazuma i to ne na rečima, pred neki samit i da bi se zadovoljila međunarodna javnost, nego stvarno i suštinski kako bi se rešili problemi koje građani imaju na terenu.

U procesu izrade statuta ZSO nećemo pristati na selektivnu primenu dogovorenog, odnosno na jednostrano poništavanje ili menjanje dela ili celine sporazuma od strane prištinskog Ustavnog suda, ili bilo kog drugog privremenog organa ili institucije, navodi Kancelarija.

Nama ne treba ZSO koja će biti prazna ljuštura sa nadležnostima nevladine organizacije, ukazuje se u saopštenju i dodaje da Srbi na Kosovu i Metohiji žele da grade moćnu i snažnu ZSO, sa ovlašćenjima koja su dogovorena u Briselu i koja mogu da zaštite narod.

Opravdano sumnjamo u iskrenost sa kojom Priština sa višegodišnjim zakašnjenjem ulazi u ovaj proces, jer podozrevamo da je reč o političkom manevru čiji je cilj smanjenje međunarodnog pritiska, a ne istinsko poštovanje obaveza preuzetih u briselskom dijalogu, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Nedavne manifestacije nasilja Prištine prema političkim predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji za posledicu su imale porast nespokojstva i potpuni gubitak vere srpskog naroda u iskrenost i dobre namere takozvane albanske političke elite u pokrajini.

Srbi na KiM formiranje ZSO ne očekuju kao gest dobre volje, već kao ostvareno pravo i sa punim legitimitetom insistiraju da dobiju efikasnu institucionalnu zaštitu u vidu svoje krovne nacionalne institucije na Kosovu i Metohiji, sa kapacitetom i ovlašćenjima koji su dogovoreni u briselskom dijalogu.

Srbi na Kosovu i Metohiji neće pristati da imaju manje prava od drugih naroda na tom prostoru i od onoga što im je garatovano izvornim i jedinim važećim sporazumima o ZSO, poručuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari