Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je juče da se, „prema procenama i njegovoj oceni, haški optuženik Ratko Mladić nalazi u Srbiji, a Radovan Karadžić u regionu, i da predstoji njihovo bliže lociranje“.
– Čim je završeno određeno lociranje na većem prostoru, predstoji bliže lociranje, hapšenje i transfer – istakao je Vukčević koji je i koordinator Akcionog tima za otkrivanje i hapšenje haških optuženika.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je juče da se, „prema procenama i njegovoj oceni, haški optuženik Ratko Mladić nalazi u Srbiji, a Radovan Karadžić u regionu, i da predstoji njihovo bliže lociranje“.
– Čim je završeno određeno lociranje na većem prostoru, predstoji bliže lociranje, hapšenje i transfer – istakao je Vukčević koji je i koordinator Akcionog tima za otkrivanje i hapšenje haških optuženika. On je naglasio da je rad Akcionog tima proteklih godinu dana rezultirao i izručenjem generala koji „nisu tako beznačajni“.

RUPEL: Stabilnost regiona važnija od Mladića

Ljubljana – Brži napredak Srbije ka Evropskoj uniji (EU) i stabilizacija regiona važniji su od inače jasne obaveze Srbije da izruči haškog optuženika Ratka Mladića, ocenio je juče slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel u tekstu na svom internet blogu. Navodeći da mnogi insistiraju da Srbija mora izručiti Mladića pre potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Rupel je dodao da svi žele da se optuženi general što pre izruči.

„Ali, u Sloveniji i u većini članica EU, imamo u vidu prvenstveno završetak jugoslovenske krize, što brži napredak Srbije i stabilnost na zapadnom Balkanu. Trudimo se da Srbija potpiše sporazum bez obzira na obavezu prema Hagu koju naravno mora ispuniti“, naveo je Rupel u božićnom prilogu na internetu. Komentare da je njegova izjava da za Hrvatsku i Srbiju treba da važe isti kriterijumi za ulazak u EU „uvredljiva“, Rupel je ocenio kao „skretanje pažnje javnosti“ sa obaveza Hrvatske oko primene Zaštitnog ekološko-ribolovnog pojasa.

– Ne treba prenebregavati da četvoro optuženih nisu izručeni za razliku od celog vojnog i političkog vrha – istakao je Vukčević, koji očekuje da bi se i preostali optuženi uskoro mogli naći u Hagu. Prema Vukčevićevoj oceni, parafiranje sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji Srbije sa Evropskom unijom najvažniji je događaj za Srbiju u 2007. godini.
Istovremeno, juče je glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ponovila da su srpske vlasti u proleće 2006. godine bezuspešno pregovarale s Ratkom Mladićem o dobrovoljnoj predaji i da ga nisu uhapsile iako su „znale tačno mesto njegovog boravka. Kada je reč o Karadžiću znamo da je bio u Beogradu 2004. godine, a Mladić je još tamo“, kazala je Del Ponteova.
Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo, smatra da najviše poverenja ima u izjave Karle del Ponte, koja često ponavlja da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji, a da Radovan Karadžić menja relacije Srbija – Bosna – Crna Gora.
– To što sada izjavljuje Vukčević, Karla del Ponte je godinama ponavljala. Ništa se nije izmenilo u tom smislu i čini se da sve što kažu predstavnici nadležnih organa i Akcionog tima ima veze sa određenim političkim pitanjima. Svi znamo da Srbiji krajem januara predstoji potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji, a do tada se mora međunarodnim institucijama i međunarodnoj zajednici u celini pokazati da vlast u Srbiji čini izuzetne napore da haške optuženike privede pravdi. U tom smislu treba tumačiti ovakve izjave u kojima se daje malo više podataka o haškim optuženicima, kao što je i izjava tužioca Vukčevića da je on sad sasvim siguran da se Mladić nalazi u Srbiji, a Karadžić u regionu – ocenjuje Kandić.
Prema njenoj oceni, kod nas je gotovo tradicija da se takve izjave daju uoči nekih važnih događaja, a da potom nikada ne sledi neko konkretno delo.
Moja procena je da Mladića nećemo videti pred Haškim tribunalom zato što on ne spada u one haške optuženike za koje će vlast Srbije, odnosno premijer Koštunicu doneti odluku da bude uhapšen. Ono što mi se čini realno, jeste da će u jednom trenutku, možda pred potpisivanje Sporazuma Stojan Župljanin i Goran Hadžić biti uhapšeni. To bi moglo da se dogodi, jer to nisu optuženici koji su prioritet srpske vlasti i njima se još uvek niko nije ozbiljno bavio. Čeka se određeni važan trenutak kada bi se angažovale i BIA i druge službe i tada bi oni bili uhapšeni. Međutim, kada je u pitanju Mladić apsolutno ne postoji politički interes da on bude uhapšen zato što je on neko ko može da poremeti sadašnju sliku u vezi sa Srebrenicom i sa zaključkom Međunarodnog suda pravde da Srbija nije bila angažovana u izvršenju genocida. Osnovni razlog zbog kojeg Mladić neće biti uhapšen i predat Hagu je taj što se ne zna kako bi on posle toliko godina skrivanja svedočio – kaže Kandić.
– Tužilac Vukčević vrlo dobro shvata i razume da je strašno važno što više novih podataka izneti upravo zbog evropske javnosti. Mislim da on kao i vlasti u Srbiji znaju da potpisivanje Sporazuma nije uslovljeno hapšenjem Mladića. Mi ulazimo u proces stabilizacije zajedno sa haškim optuženicima, dakle prihvataju nas u ovom trenutku sa njima – ocenila je Kandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari