Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić obavestio je švedskog kolegu Karla Bilta, predsedavajućeg EU, o snažnoj želji Srbije da, podnošenjem zvanične kandidature do kraja godine, formalizuje nameru da postane članica Unije.

„Ta naša namera je dobro primljena, konsultacije oko toga sada će biti obavljene u okviru EU od strane švedskog predsedavajućeg, a konačnu odluku o kandidaturi donećemo tokom narednih nedelja na nivou državnog vrha“, rekao je Jeremić agenciji FoNet posle razgovora s Karlom Biltom juče u Stokholmu.

Prema nezvaničnim saznanjima, u prilog što skorijeg podnošenja kandidature za članstvo, Jeremić je predložio Biltu da se, prilikom odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, termin njegove primene računa od dana kada je Srbija počela da ga jednostrano primenjuje u januaru ove godine. Bilt je taj predlog sa zadovoljstvom podržao, rekli su izvori sa sastanka.

Ministar spoljnih poslova Srbije istakao je u izjavi novinarima da je u razgovoru s Biltom bilo reči i o bilateralnim odnosima, ali da je akcenat stavljen upravo na ubrzavanje procesa evropskih integracija Srbije i svih zemalja Balkana. Naveo je i da je postignuta saglasnost oko većine pitanja, pri čemu je jedna od glavnih tema bila stvaranje što boljih odnosa sa susedima u regionu, „u procesu koji bi trebalo da bude potpuno transparentan“. „Bilo je reči i o konferenciji balkanskih zemalja i EU u decembru u Briselu, kada ćemo imati priliku da razgovaramo o praktičnim pitanjima, kao što su ekonomija i svetska ekonomska kriza i kako da se ona prevaziđe“, naglasio je Jeremić. On je najavio da će sa Biltom uskoro imati sastanke i u Njujorku, a potom u Briselu.

Bilt je, takođe, bio zadovoljan sastankom. „Razmotrili smo i pitanje liberalizacije viza za građane Srbije i još nekih zemalja u regionu tokom švedskog predsedavanja EU, kao i pitanje koji su to konkretni koraci koje bi Beograd trebalo da preduzme tokom narednih nekoliko meseci“, rekao je Bilt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari