Glavni haški tužilac Serž Bramerc je istakao da „željno očekuje“ posetu Beogradu, do koje će verovatno doći početkom septembra, tokom koje će sagovornicima preneti da je potrebno uhapsiti i preostalu dvojicu begunaca – Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kako bi saradnja Srbije bila potpuna, a Sud bio u mogućnosti da okonča mandat.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc je istakao da „željno očekuje“ posetu Beogradu, do koje će verovatno doći početkom septembra, tokom koje će sagovornicima preneti da je potrebno uhapsiti i preostalu dvojicu begunaca – Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kako bi saradnja Srbije bila potpuna, a Sud bio u mogućnosti da okonča mandat.
Prema njegovoj oceni, zasad je prerano prognozirati kada će suđenje Karadžiću početi, s obzirom na složenost. On je naglasio da će Tužilaštvo „ostati pri optužbama“ protiv Karadžića za „etničko čišćenje nesrba s velikih delova teritorije BIH činjenjem zločina“; za dugu kampanju artiljerijskih i snajperskih napada na Sarajevo kojom je civilno stanovništvo bilo podvrgnuto „teroru“ i za genocid nad oko 8.000 Muslimana u Srebrenici.
Bramerc je ponovio da Tužilaštvo trenutno razmatra optužnicu protiv Karadžića, koja je poslednji put izmenjena pre osam godina, kako bi je uskladili s „praksom Tribunala“ i činjenicama utvrđenim tokom drugih suđenja.
– Tužilaštvo će se truditi da veliku količinu dokaza predstavi na najefikasniji način… uz puno poštovanje prava na odbranu… Učinićemo sve što možemo da zadovoljimo pravdu i da žrtve to vide, ali će na kraju odluka biti na sudijama – naglasio je Bramerc.
On je istakao da se Tužilaštvo protivi ideji da se optuženi u ovako složenim procesima brane sami, ali da će o Karadžićevom najavljenom zahtevu da se brani sam odlučivati sudije. Na pitanje o tome koliko je uslovljavanje EU doprinelo hapšenju, Bramerc je rekao da je „zahvalan“ međunarodnoj zajednici na podršci, ali da nije na tužiocu da komentariše političke poteze EU.
Nerma Jelačić, portparolka Haškog tribunala, potvrdila je za naš list da je Karadžić primljen u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu i da je prošao celokupnu proceduru prijema.
– Obavljen je medicinski pregled optuženog. Zatim su ga predstavnici Sekretarijata Tribunala upoznali s njegovim pravima kao optuženog, ali i s pravnim procedurama koje će uslediti tokom sudskog postupka. Karadžiću su objašnjene i opcije za postavljanje odbrane – objasnila je Jelačićeva.
Na pitanje Danasa da li će na proces protiv Karadžića uticati izlazna strategija prema kojoj je predviđen kraj rada Tribunala do 2010. Jelačićeva kaže da Savet bezbednosti UN donosi konačnu odluku o završetku rada Suda.
– Godinama pravimo strategiju za okončanje rada. Tokom dogovora spominjani su datumi koji nisu konačni, jer se odnose na osobe koje su i tada bile u toku postupka. U poslednjem izveštaju predsednika Suda Fausta Pokara, okvirni datumi za završetak rada ne uključuju osobe koje su uhapšene prošle i ove godine. To se odnosi i na Karadžića – objašnjava Nerma Jelačić.
Ona je dodala i da je stav Tribunala da taj međunarodni sud ne treba da se zatvori sve dok ne ispuni svoj mandat, odnosno dok i preostala dvojica haških optuženika – Ratko Mladić i Goran Hažić ne budu izvedeni pred lice pravde.
Pritvorsku jedinicu Okružnog suda u Beogradu Karadžić je napustio oko tri sata i 45 minuta, smešten u jednom od džipova sa zatamnjenim staklima i uključenim rotacionim svetlima koji su se nakon izlaska iz dvorišta Suda uputili ka naselju Konjarnik, a odatle na autoput, a potom ka beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“.
Posle toga Karadžić je iz Beograda specijalnim avionom Vlade Srbije, marke „falkon“ juče ujutru, posle četiri sata, poleteo za Holandiju. Avion u kome je bio sleteo je u Roterdam oko 6.30, da bi potom helikopterom bio prebačen oko 7.45 u pritvorsku jedinicu Sheveningen.
Ministarstvo pravde donelo je u utorak uveče rešenje kojim se dozvoljava izručenje Karadžića Tribunalu. Odluci je prethodilo rešenje Okružnog suda u Beogradu da su ispunjene pretpostavke za predaju Karadžića Tribunalu, saopštila je Vlada Srbije. Portparolka Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić objasnila je za naš list da je sud sačekao razuman rok da stigne žalba i da je pošto branilac nije hteo da dostavi dokaz da je ona upućena konstatovao da žalba na rešenje o izručenju nije uopšte ni podneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari