Karličić: Frakcijskih borbi nema u SPS 1Foto: Lična arhiva

Kontinuitet, stabilnost i žilavost dokaz su kvaliteta Socijalističke partije Srbije.

Ono što je nesporno dobro ne treba menjati po svaku cenu, a to su programska načela, organizacija i ozbiljna kadrovska politika kontinuiteta. Kongres, kao najviši organ Partije, razmotriće u subotu Izveštaj o radu, Programsku deklaraciju, izmene Statuta, a biće izabrani i članovi i organi Partije. To su normalne novine jedne političke organizacije koja održava već deseti kongres i najaktivnije vodi politički život od početka višestranačja 1990. godine, kaže za Danas Miljkan Karličić, predsednik Statutarne komisije i predsednik jedne od tri komisije za pripremu Kongresa Socijalističke partije Srbije. On tako odgovara na pitanje kakve novine će Kongres SPS doneti, ako se već unapred zna da će Ivica Dačić ponovo biti izabran za predsednika SPS.

*Ako je SPS demokratska stranka, kako je moguće da za predsednika imate samo jednog kandidata, koji je istovremeno potencijalnim protivkandidatima poručuje da ako se kandiduju i izgube mogu ostati samo obični članovi. Zar to nije bila neka vrsta upozorenja?

– SPS po svom ustrojstvu i načinu funkcionisanja jeste demokratska partija, a za demokratičnost nije nužan atribut demagoško kandidovanje više kandidata, posebno kada na primer jedan kandidat dobije 90 i više odsto glasova i kada postoji nesporan autoritet kao što je to nesumnjivo u ovom slučaju. Suštinski, nema prepreke za postojanje više kandidata, ali pod uslovom da su oni stvarni i realni kandidati sa politikom a ne da ih veštački, samo reda radi „crtamo“. SPS ne menja svoj kurs. Treba istaći da nije tačno da predsednik Dačić potencijalnim protivkandidatima šalje takvu poruku, već im se poručuje da ne mogu računati da će biti predloženi za potpredsednike Glavnog odbora stranke, jer bi to bio pokušaj spajanja različitih platformi. Činjenica je da politika predsednika SPS Ivice Dačića uživa plebiscitarnu podršku članstva i organizacija SPS, što je pokazalo blizu 200 stranačkih izbornih konferencija, kojima je prethodilo blizu hiljadu sastanaka partijskih odbora – od mesnih, preko opštinskih, gradskih, okružnih, pokrajinskih, pa sve do Glavnog odbora stranke.

* Nedavno se u javnosti pojavila informacija da Slavica Đukić Dejanović „buši“ Dačića“, a da je s druge strane Novica Tončev, potpredsednik SPS, nezadovoljan jer, kako kaže, salonski funkcioneri iz kruga dvojke žele o svemu da odlučuju i da za sebe uzmu sve funkcije.

– U SPS-u kao demokratskoj partiji postoji pluralizam mišljenja. Citiraću Ivicu Dačića sa jednog plenuma iz 1989. godine: „Tamo gde svi isto misle niko ne misli dovoljno“. Razlike u mišljenjima su dragocenost ako se publikuju na stranačkim organima i telima.

SPS je jedinstven oko sprovođenja programskih načela, političkih principa i donetih odluka. Frakcijske borbe nisu karakteristika SPS-a jer za njima nema ni potrebe, a frakcije statutom nisu dozvoljene jer narušavaju organizaciono i akciono jedinstvo.

* Već godinama su u vrhu SPS jedni te isti ljudi. Kad ćete malo da promešate karte. I očekujete li vi kao predsednik statutarne komisije pomak na visinskoj lestvici SPS?

– Ništa nije toliko dobro da ne bi moglo biti još bolje i pored činjenice da je SPS jedna od retkih stranaka koja kontinuirano i dugoročno vodi računa o kvalitetu partijskih kadrovi u stranci i njenim predstavnicima na svim nivoima vlasti. Po tome je prepoznatljiva.

Kada govorimo o Statutarnoj komisiji SPS, ona je jedan od četiri organa koje bira Kongres, a po Statutu SPS-a je čuvar statutarnosti i demokratskog ustrojstva partije. Nažalost, tim vrlinama se može pohvaliti mali broj političkih partija od obnove višestranačkog sistema u Srbiji.

* Da li će u vrhu SPS doći do nekih kadrovskih osveženja i ko bi mogli biti novi potpredsednici, a ko predsednik IO?

– Kongres SPS-a će doneti i neka kadrovska osveženja sastava organa. Prema aktima stranke, potpredsednike Glavnog odbora i predsednika Izvršnog odbora izabraće novi Glavni odbor SPS-a na predlog predsednika partije.

* Poslednji rejtinzi pokazuju da ste spali na treće mesto iza Saveza za Srbiju. Zabrinjava li vas to, naročito sada kada se ponovo spominju mogući parlamentarni izbori na koje odavno niste izašli samostalno?

– Rezultati lokalnih izbora održanih u nedelju egzaktno pokazuju suprotan trend od onog sadržanog u pitanju. Mislim da su realan pokazatelj političke snage lokalni izbori u četiri tipične opštine u Srbiji, koji pokazuju da je SPS, prema tim rezultatima, zadržao i uvećao svoje biračko telo, a u Kladovu postigao veoma zapažen rezultat od skoro 30 procenata. S druge strane, vidimo da je Savez za Srbiju učestvovao na lokalnim izborima samo u jednoj opštini, gde su doživeli ubedljiv poraz. Zato naglašavam da samo realni rezultati na izborima, a ne netransparentna istraživanja, jasno pokazuju političku snagu stranaka.

Što se tiče parlamentarnih izbora, Socijalistička partija ne indukuje odluku o njihovom raspisivanju, ali je kao snažna i dobro organizovana stranka uvek spremna za izbore. To je njen već tradicionalan stav.

* SPS je deo vlasti, ali nijednog trenutka se za razliku od naprednjaka niste izjasnili o protestima opozicije u Beogradu, kao da vas se ne tiču. Kako komentarišete njihove zahteve za fer i poštene izbore?

– Legitimitet vlasti se stiče i potvrđuje jedino na izborima. To je aksiom. Sistemsko izborno zakonodavstvo u Srbiji nije menjano 18 godina i uspešno se primenjuje. Još jednom ističem da je jedan od osnovnih postulata demokratije da se legitimitet vlasti stiče i potvrđuje jedino na izborima. I zato, ako poštujemo demokratiju, moramo poštovati i osnovne demokratske principe. Isto tako, ne treba zaboraviti činjenicu da su izborno zakonodavstvo, kao i izborni proces, u Srbiji u osnovi isti u poslednjih 15-ak godina, kada su različite političke opcije dobijale na izborima. To govori u prilog tezi da su politički programi i realna politička dostignuća preovlađujući u odluci birača koju će političku opciju podržati na izborima. Takođe, činjenica je i da je izborni proces u Srbiji poslednjih godina ocenjivan od strane međunarodnih organizacija kao demokratski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari