Sa kim se sve na Kosovu sastala šefica UNMIK-a Zijade? 1foto FoNet/Vlada

Šefica UNMIK-a Karolin Zijade boravila je danas na Severu Kosova, gde je održala seriju sastanka sa političarima, građanima i predstavnicima civilnog sektora. Zbog jednostranih akcija Prištine, položaj Srba na Kosovu je sve teži, jedna je od glavnih poruka koju su sagovornici uputili Zijade. Ujedno su zatražili od međunarodne zajednice da preduzme konkretne poteze.

Zijade se tokom boravka u Severnoj Mitrovici sastala sa čelnicima Srpske liste.

Predsednik ove stranke, Zlatan Elek, ukazao je na težak položaj Srba na Severu Kosova, te kako su saopštili iz Srpske liste, „represiju režima u Prištini i prebijanje mladića u Kosovskoj Mitrovici od strane pripadnika Kosovske policije“.

Srpska lista je poručila Zijade da međunarodna zajednica mora najhitnije da reaguje i spreči dalje jednostrane poteze režima u Prištini, te da zaštiti prava Srba.

Preneli su joj i ono što je jedan od najnovijih zahteva Vlade Srbije prema Prištini, koji je deo tek usvojenih mera – „povraćaj u pređašnje stanje situacije na terenu“.

Šefica UNMIK-a upozorena na povećanu represiju i tešku situaciju Srba na Severu Kosovu

„Nalazimo se u crno-belom svetu“

Svoju zabrinutost su šefici UNMIK-a preneli i čelnici Srpske Demokratije, a zbog, kako navode, „sve opasnijih akcija kosovske vlade u srpskim sredinama na Kosovu“.

Poručili su da je neophodno da međunarodna zajednica izađe iz „PDF formata, tj. saopštenja, jer se nalazimo u crno-belom svetu i da oni treba da pokažu crvene linije“.

Ujedno su apelovali na međunarodne predstavnike da ispune svoj mandat „i obavljaju posao zbog koga su na Kosovu“.

Grupa žena sa Severa iznela listu problema

Predstavnice grupe žena, koje su u avgustu predale otvoreno pismo komandantu KFOR-a general-majoru Ozkanu Ulutašu, danas su se takođe sastale sa šeficom UNMIK-a.

Sa Zijade su razgovarale Milica Andrić Rakić, Vesna Generalović i Milena Stijović.

Ukazali su joj na, navode, smanjen obim i kvalitet usluga usled zatvaranja srpskih institucija i predočili druge posledice nastavka jednostranih politika.

„Govorile smo o otežanom pristupu primanjima, lekovima, robi, javnoj bezbednosti, lošim odnosima sa policijom i ekonomskom efekatu pojedinih mera, poput zabrane uvoza dinara na žene“, navele su u saopštenju.

Sa druge strane, poručuje da ih je Zijade uverila da će se ova misija založiti da se i drugi međunarodni akteri bliže upute i uključe u rešavanje nekih od problema.

Takođe ističu da je šefica UNMIK-a prenela svoju podršku svim inicijativama koje dolaze iz zajednice i nastoje da približe opštoj javnosti probleme, posebno žena iz nevećinskih zajednica na Kosovu.

Ostali susreti

UNMIK je ujedno serijom fotografija izvestio o tome da je Zijade održala još nekoliko sastanka na Severu Kosova.

Tokom jednog od susreta razgovarala je sa Milijom Biševcem iz Srpskog narodnog pokreta, predsednikom partije kosovskih Srba, Aleksandrom Jablanovićem, kao i Markom Jakšićem.

Iz Partije kosovskih Srba naveli su da je Jablanović upoznao Zijade sa bezbednosnim, ekonomskim i političkim izazovima, kao posledicama jednostranih poteza Prištine, ali i, kako je naveo, neadekvatne reakcije KFOR-a i Kvinte.

Jakšić joj je kazao da se svakim novim potezom Kurtijevog režima položaj srpskog naroda na Kosovu, naročito na Severu, svakodnevno pogoršava i postaje neizdrživ.

Zatražio je hitnu, konkretnu akciju međunarodne zajednice, a ne osude i saopštenja.

Šefica UNMIK-a se ujedno odvojeno sastala sa Nikolom Kabašićem, nekadašnjim predsednikom Osnovnog suda u Mitrovici, predstavnicima civilnog društva, kao i nekadašnjom šeficom opštinske administracije Severne Mitrovice, Adrianom Hodžić.

Zijade: Rastu tenzije na Severu, radite na održivim rešenjima

Nakon serije susreta, osim fotografijama, šefica UNMIK-a se oglasila saopštenjem na društvenim mrežama.

Navela je da je sa svojim sagovornicima razgovaralo o nedavnim političkim, bezbednosnim i ekonomskim dešavanjima.

„Ujedno je ponovila kontinuiranu posvećenost UNMIK-a da pomogne u premošćavanju jaza između zajednica i podrži zaštitu ljudskih prava i vladavinu zakona“, naveli su iz misije UN na Kosovu.

Sa druge strane, potvrdila je da su njeni sagovornici podelili zabrinutost, a posebno u vezi sa nedavnim dešavanjima koja „potencijalno utiču na ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prava i svakodnevni život običnih ljudi“.

Šefica UNMIK-a je ukazala na važnost izgradnje poverenja kao ključa stabilnosti, mira i bezbednosti.

Usred rastuće zabrinutosti i rastućih tenzija na Severu Kosova, Zijade je pozvala sve da rade na održivim rešenjima kroz konstruktivnu diskusiju u okviru dijaloga koji vodi EU, za dobrobit i bezbednost svih članova društva, navode iz UNMIK-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari