Aleksandar Kasanof, američki “majdanovac” specijalni izaslanik za Zapadni Balkan: Poznat po slabljenju ruskog uticaja u bivšim državama Sovjetskog saveza 1foto: Shutterstock/72westy

Gabrijela Eskobara na mestu zamenika pomoćnika sekretara SAD za Zapadni Balkan zamenio je Aleksandar “Saša” Kasanof, diplomata koji je godinama sprovodio američku politiku slabljenja ruskog uticaja u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Nagrađivan je za zasluge tokom Majdanske revolucije i rata u Ukrajini, a prema dostupnim podacima, Kasanof je i sam potomak poljskih emigranata koji su bežeći od ruske okupacije pobegli iz Varšave u Ameriku, piše Kossev.

U zvaničnoj biografiji novog emisara za Zapadni Balkan navedeno je da je Kasanof zamenik pomoćnika sekretara za Zapadni Balkan, kao i za štampu i javnu diplomatiju u Birou za evropske i evroazijske poslove.

Prethodno je služio kao izvršni pomoćnik bivšeg podsekretara za politička pitanja Viktorije Nuland i vršilac dužnosti podsekretara za politička pitanja Džona Basa.

“Sašini zadaci u Vašingtonu uključuju i pozicije: direktora Kancelarije za globalnu politiku i programe u Birou za međunarodne narkotike i poslove sprovođenja zakona, zamenika direktora osoblja Izvršnog sekretarijata, direktora Kancelarije za istočnoevropske poslove i Zamenika direktora Kancelarije za pitanja Kavkaza i regionalne sukobe”, navodi se u njegovoj biografiji na sajtu Stejt departmenta.

Karijeru diplomate, prema dostupnim podacima, Kasanof je započeo u Dablinu u Irskoj, odakle je upućen u Ašhabat u Turkmenistanu. U jednom biltenu američke diplomatije iz 2001. za svoje konzularne dužnosti rekao je da nikada nisu rutinske ili predvidljive i da često zahtevaju promišljeno i pažljivo prosuđivanje.

Kasanof je 2009. proveo u Čileu, a u dokumentima sa Vikiliksa spominje se kao viši ekonomski savetnik u ambasadi SAD. Prema jednoj depeši koja je “procurela”, učestvovao je i u proveri čileanskih kandidata za specijalizovanu obuku za upravljanje rizicima.

Najinteresantniji je, svakako, njegov boravak u Ukrajini. U Kijevu je službovao kao politički savetnik do 2014. i za svoj rad tokom Majdanske revolucije i ruske invazije na Ukrajinu dobio je nagradu Džejms Klement Dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari