Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte razgovarala je nekoliko puta telefonom sa evropskim komesarom Olijem Renom o saradnji Srbije, ali je na EU da odluči koje će korake preduzeti u odnosima s Beogradom.
To je juče za Betu izjavila predstavnica glavne tužiteljke Olga Kavran, odgovarajući na pitanje da li je Del Ponteova prenela Renu svoju ocenu saradnje Srbije posle nedavne posete Beogradu, a uoči sutrašnjeg Renovog predstavljanja izveštaja o napretku Srbije ka EU.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte razgovarala je nekoliko puta telefonom sa evropskim komesarom Olijem Renom o saradnji Srbije, ali je na EU da odluči koje će korake preduzeti u odnosima s Beogradom.
To je juče za Betu izjavila predstavnica glavne tužiteljke Olga Kavran, odgovarajući na pitanje da li je Del Ponteova prenela Renu svoju ocenu saradnje Srbije posle nedavne posete Beogradu, a uoči sutrašnjeg Renovog predstavljanja izveštaja o napretku Srbije ka EU. Kavranova je rekla da je na glavnoj tužiteljki da proceni nivo saradnje Srbije i da o tome obavesti zvaničnike EU, ali da je na samoj Uniji da donese odluku šta će potom na osnovu te procene uraditi.

Prihvaćeno devet zahteva Tužilaštva

Beograd – Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom saopštio je da je na jučerašnjoj sednici doneo odluku o dostavljanju dokumentacije i odgovora po devet zahteva Tužilaštva u postupcima koji se vode pred tim sudom. Pozitivno je odgovoreno na 12 zahteva odbrana optuženih koji su se odnosili na dostavljanje dokumentacije i odgovora potrebnih za pripremu odbrana optuženih pred Haškim tribunalom. Nacionalni savet će u narednom periodu svake druge nedelje održavati redovne sednice na kojima će blagovremeno odgovarati na dalje zahteve Tužilaštva Tribunala i odbrana optuženih pred Haškim sudom, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima, za takvu odluku nije neophodno da Del Ponteova, na poziv EU, podnese formalnu procenu saradnje, kao što je prošlog meseca učinila pred Savetom ministara EU u Luksemburgu, već komesar Ren može odlučiti i posle telefonskih konsultacija s tužiteljkom.
Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, koje su vlasti u Beogradu očekivale, EU je sredinom oktobra odložila posle izveštaja Del Ponteove evropskim ministrima spoljnih poslova da Srbija, iako je ostvarila izvestan napredak u saradnji, ne sarađuje potpuno s Tribunalom. Ona je tada kao razloge navela to što su na slobodi još četvorica optuženih, pre svih Ratko Mladić, i što haški istražitelji nemaju pristup svim arhivama. Krajem oktobra Del Ponteova je još jednom u Beogradu razgovarala s najvišim zvaničnicima Srbije o poboljšanju saradnje i ponovila da je uverena da je Mladić u Srbiji i u dosegu srpskih vlasti. Haško tužilaštvo smatra i da je za hapšenje preostale trojice begunaca – Radovana Karadžića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića – najveća odgovornost na vladi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari