Najavljene novčane kazne za one koji su odbili da se popišu na Kosovu 1foto: Printscreen/YouTube/Kallxo.com

Vršilac dužnosti direktora Kosovske agencije za statistiku Avni Kastrati izjavio je da je broj registrovanih Srba u procesu popisa stanovništva, koji je završen u maju ove godine, oko 36 hiljada, ali je deo ove zajednice bojkotovao taj proces.

U intervjuu za KosovaPres, Kastrati upozorava na novčane kazne za sve one koji odbiju da budu deo procesa registracije, a za srpsku zajednicu kaže da je vršen pritisak na one koji se nisu registrovali.

„Broj Srba koji smo uspeli da registrujemo je otprilike 35-36 hiljada, podatak koji još nismo objavili. Reč je o broju Srba na jugu, ali je deo u ovom broju registrovan i na severu. Deo srpske zajednice na severu, najveći deo, nije učestvovao uprkos našem pokušaju, tri puta smo birali popisivače, birali tim, izlazili na teren. Bilo je pritisaka, neki od njih nisu učestvovali. Napraviće se, štaviše, statistička procena prema međunarodnim kriterijumima, standardima, a konačni podaci koji će izaći u decembru uključiće i taj deo sa drugim pokazateljima“, rekao je Kastrati.

Iako je proces registracije produžen za još nedelju dana, Kastrati kaže da je samo mali broj građana iskoristio ovo pravo.

Kastrati je objavio i procenat stanovništva koje je ostalo neregistrovano prema preliminarnim podacima.

„Preliminarni podaci koje smo dobili su oko 0,02 odsto stanovništva koje je ostalo neregistrovano. Procenjujemo da je registrovano 99,8 odsto. To je dobra stvar, jer vrlo malo zemalja u svetu uspeva da pređe 98 odsto. Ako se na kraju, kada napravimo izveštaj o kvalitetu i inkluzivnosti, pokaže da Kosovo uspe da se registruje preko 99,8 odsto koliko pretpostavljamo, biće među najinkluzivnijim zemljama. Kod onih koji su ostali neregistrovani, gledaćemo da zakon sprovedemo i verujemo da će prema zakonu biti kažnjeni samo oni koji su odbili. No za one koji nisu imali priliku iz raznih razloga, nisu bili dobrog zdravlja ili nečeg drugog, neće biti preduzimane mere“, rekao je Kastrati.

Kastrati je rekao da će u septembru imati detaljnije analize.

„Oni koji se nisu registrovali biće kažnjeni narednih meseci i godina kada im bude bila potrebna podrška institucija, za dokumentaciju i druga pitanja… Ako ste učestvovali u popisu, imate šansu da dobijete grant, ako niste popisani, ne računajte da ćete moći da dobijete grant. Inače, kao prvi korak je to da morate da odete i platite kaznu za neučestvovanje u popisu…“

Što se tiče fizičkih lica – ne govorim o srpskoj zajednici na severu – oni koji nisu učestvovali, jer je to druga stvar – ali kod ostalih zajednica na jugu, procenjujemo da ima najviše 2000 ili 2500 onih koji nisu učestvovali u registraciji, ali je veliki deo njih (izostao) iz raznih razloga – rad, studije, zdravstveni aspekat, nisu bili tu u vreme popisa… U septembru imaćemo detaljniju analizu, nemamo ni podatke koliko ih je odbilo“ , rekao je.

Prema preliminarnim podacima Agencije za statistiku Kosova, Kosovo ima 1.586.659 stanovnika. Vršilac dužnosti direktora KAS-a kaže da je planirano objavljivanje konačnih podataka popisa stanovništva do kraja ove godine i da se ne očekuje da će biti velikih razlika u odnosu na preliminarne podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari