KBS: Raspisan konkurs za prijem 300 novih pripadnika 1Foto: Hašim Tači / FB

Kosovsko ministarstvo odbrane danas je raspisalo konkurs za prijem 300 novih pripadnika KBS-a.

Konkurs je otvoren od danas pa sve do 8. oktobra ove godine, prenosi KoSSev.

Starosna granica za one koji žele da konkurišu je od 18 do 25 godina.

Više informacija, kao i obrazac za prijavu, zainteresovani mogu pronaći na sajtu ovog ministarstva, a obrazac koji trebaju popuniti nalazi se ovde.

Napomenuli su i to da pozdavljaju prijavu i žena i muškaraca bez obzira na etničku pripadnost.

Inače, da će ovaj konkurs biti raspisan, najavljeno je još sredinom avgusta meseca. Kako je tada rečeno, obuka za one koji na ovom konkursu budu primljeni, započeće već u novembru.

Konkurs je deo najavljenih pojačanih ulaganja u KBS, za šta je i ovogodišnji budžet uvećan za 100 odsto.

Ejup Maćedonci je prethodno saopštio da će ova formacija do 2025. godine imati tri pešadijska puka.

Prema platformi za odbrambene podatke „Globalna vatrena moć“ (Global Firepower), koja je januara ove godine objavila klasifikaciju oružanih snaga širom sveta u 2024. godini, KBS je među poslednjima, čak na 135. mestu od ukupno 145. Time je ujedno zabeležio pad za jedno mesto u odnosu na prethodnu godinu.

Srpska vojska je, sa druge strane, najmoćnija u regionu Zapadnog Balkana i nalazi se na 56. mestu, odnosno zabeležila je poboljšanje za dva mesta, podaci su ove platforme za odbrambene podatke.

Transformacija

Proces transformacije KBS-a, kako se to u kosovskoj javnosti predstavlja, vojsku, počeo je decembra 2018. usvajanjem seta tri zakona – Zakona o pravilima službe pripadnika KBS, Zakona o transformaciji ministarstva KBS-a u ministarstvo odbrane i Zakona o transformaciji KBS u oružane snage Kosova. Srpska lista tada nije iskoristila zakonski rok da podnese žalbu ustavnom sudu uprkos najavama da će to i učiniti. Mada, rekli su da će stati „goloruki“ pred narod da ga „brane“.

Zakoni su izglasani da bi se zaobišlo to što u skupštini se nije dobijala potrebna većina za promenu mandata KBS, a to se moglo isključivo kroz promenu ustava. Za svaku izmenu pitanja koja su od posebnog/osetljivog interesa, potrebno je 2/3 glasova svih poslanika kosovske skupštine i ujedno 2/3 glasova poslanika svih predstavnika nevećinskih zajednica kojih je u kosovskoj skupštini 20.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari