Kosovski ministar odbrane: Proces transformacije KBS u drugoj fazi, imaćemo helikoptere posle 2025. 1Foto: Valdrin Xhemaj/EPA

Ministar odbrane, Ejup Maćedonci, rekao je u intervjuu za Ekonomia online da je proces transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku u drugoj fazi. Prema njegovim rečima, povećanjem budžeta za KBS, kupljeno je dosta vojne opreme.

Maćedonci je saopštio da je u sveobuhvatnom planu tranzicije predviđeno da KBS ima i flotu helikoptera, što se očekuje u trećoj fazi, što znači od 2025. do 2028. godine, prenosi Kossev.

Ministar je rekao da Velika Britanija podržava KBS u postizanju ciljeva druge faze tranzicije, za koju se očekuje da će kulminirati validacijom tri pešadijska puka KBS-a, koji će biti spremni da izvrše svoj ključni zadatak – zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

„Nalazimo se u šestoj godini sveobuhvatnog plana tranzicije, ili u drugoj fazi, jer je sveobuhvatni plan tranzicije KBS-a, sačinjen u saradnji sa SAD, podeljen u tri faze. Prva faza je bila od 2019. do 2022. godine. Glavni fokus prve faze bilo je sastavljanje sve potrebne doktrine, neophodne dokumentacije za rad Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbednosnih snaga, odobravanje programa obuke KBS-a, kao i sastavljanje zahteva za sisteme naoružanja i drugu opremu za potrebe KBS-a. Trenutno smo u drugoj fazi tranzicije, Ujedinjeno Kraljevstvo podržava KBS u svim aspektima kako bi se postigli ciljevi druge faze tranzicije. Očekuje se da će ova faza kulminirati validacijom tri pešadijska puka KBS-a, koji će tada biti spremni da izvrše svoj ključni zadatak, a to je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje“, rekao je Maćedonci.

On je rekao da nakon druge faze, 2025. godine počinje treća prelazna faza, a koja obuhvata izgradnju posebnih kapaciteta za KBS, a to su borbena podrška, borbena podrška u službama, vazdušna podrška kao i PVO.

„Nakon završetka druge faze tranzicije, treća faza kreće od 2025. godine, što podrazumeva izgradnju posebnih kapaciteta za KBS, a to su borbena podrška, borbena podrška u službama, vazdušna podrška kao i PVO. Očekuje se da će se oni razviti u trećoj fazi tranzicije. Trenutno ostvarujemo ciljeve predviđene sveobuhvatnim planom tranzicije. Tokom prošle godine u okviru vežbe ‘Defender Europe 2023’ osposobljen je prvi pešadijski puk za borbene dužnosti. Ove godine, tačnije u jesen ove godine, drugi pešadijski puk će biti osposobljen za izvršavanje borbenih zadataka. A 2025. godine biće validiran treći pešadijski puk kako bi se završila druga faza tranzicije“, rekao je on.

Ministar je rekao da su uz podršku Vlade Kosova, uz povećanje budžeta i uz dodatni budžet, uspeli da u ovoj fazi poseduju mnogo sistema naoružanja i druge opreme.

Prema njegovim rečima, ovi uređaji su dronovi „Bajraktar” kao i razni PVO sistemi.

„Uobičajeno, uz podršku Vlade Kosova, sa povećanim budžetom i dodatnim budžetom, uspeli smo da nabavimo mnoge od sistema naoružanja i opreme već u ovoj fazi, a za koje je bilo planirano da budu nabavljeni u kasnijim fazama. To je sistem bespilotnih letelica ‘Bajraktar’, ali i različiti sistemi uključujući minobacače 120 milimetara, i razne mitraljeze, od kojih su neki planirani da budu nabavljeni u trećoj fazi tranzicije gde bi trebalo da se izgradi potpun vazdušni kapacitet za vazdušnu podršku KBS-u“, rekao je on.

Maćedonci je dodao da je sveobuhvatnim planom tranzicije predviđeno da KBS ima i flotu helikoptera, što će biti urađeno od 2025. do 2028. godine.

„Na osnovu sveobuhvatnog plana tranzicije, predviđeno je da KBS ima i flotu helikoptera. Ova flota će biti raspoređena u trećoj fazi tranzicije, što znači od 2025. do 2028. godine. Bićemo snabdeveni helikopterima kako bismo završili ovaj operativni aspekt KBS. Obično sa našim partnerima, posebno sa SAD, kontinuirano generišemo opcije za kupovinu helikoptera. Ovi helikopteri će biti multifunkcionalni, pored zadataka pružanja transportne podrške našim trupama, imaće i mogućnost da izvode operacije medicinske evakuacije, kao i druge operacije vojne podrške civilnim vlastima“, rekao je on.

Ministar odbrane je rekao da je učinak oficira, podoficira i vojnika KBS-a na obuci, u programima vojnog obrazovanja i na vežbama u partnerskim zemljama, veoma visok. On je rekao da pripadnici KBS obučavaju ukrajinske regrute u sklopu grupe instruktora u operacijama „Interflex” u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari