KDI: Aktuelni gradonačelnici opština na severu Kosova treba da razmotre podnošenje ostavki 1Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Demokratski institut Kosova (KDI) ocenio je danas da bi se put za potpunu deestalalciju situacije na severu Kosova otvorio ako bi gradonačelnici opština sa srpskom većinom razmotrili mogućnost da podnesu ostavke kako bi građanima omogućili da biraju svoje legitimne predstavnike.

KDI je objavio izveštaj u kojem ističe da je pratio dešavanja u vezi sa mandatom gradonačelnika četiri severne opštine, izabranih na prevremenim lokalnim izborima 23. aprila.

U izveštaju se konstatuje da su gradonačelnici izabrani u improvizovanom procesu glasanja koji je, iako je ispunjavao minimalne zakonske kriterijume, bio okarakterisan izuzetno niskim odzivom birača, što je značajno podrilo njihov politički legitimitet.

„Kao rezultat zategnutosti situacije, u Bratislavi je postignut dogovor u okviru kojeg je predviđeno održavanje izbora u četiri severne opštine do kraja leta. Međutim, KDI smatra pogrešnim prebacivanje komunikacije o izborima u severnim opštinama sa Vlade samo na međunarodni nivo, zaobilazeći razgovore sa lokalnim Srbima i njihovim političkim predstavnicima“, naveo je KDI.

Taj institut je ocenio da ostavke koje bi podneli aktuelni gradonačelnici u četiri opštine na severu Kosova „omogućile i novi izborni proces u bližem vremenskom roku, bez proceduralnih odugovlačenja i duplih troškova“.

Istovremeno, KDI je pozvao sve građane četiri severne opštine, a posebno one iz redova srpske zajednice, kao i političke subjekte koji zastupaju njihove interese, da se založe da učestuju na izborima, kako bi se onemogućilo da ostavke gradonačelnika ne donose novi proces ali sa istim rezultatom.

KDI je naveo da postojeća podzakonska akta nisu dovoljna za pokretanje procedure za smenu gradonačelnika, budući da proceduralni rokovi, način provere valjanosti zahteva za smenu, kao ni modaliteti sprovođenja glasanja nisu definisani.

Ocenio je da ni inicijativa Ministarstva lokalne samouprave za izradu administrativnog uputstva nije dovoljna, jer je potrebna i izrada akata od strane Centralne izborne komisije, kao nosioca procesa glasanja.

„S druge strane, iako je institucionalni i javni fokus na gradonačelnicima četiri opštine, podsećamo da je neophodno rešenje i u vezi sa skupštinama opština, gde politička zastupljenost ne odražava demografski sastav ovih opština“, naveo je KDI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari