Dvoje evropskih političara kritkovalo Vučića zbog ordena ruskom zvaničniku u UN 1Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ

Ališa Kerns i Mihael Rot, britanska političarka i nemački političar, osudili su na mreži Iks to što je Aleksandar Vučić odlikovao Vasilija Nebenzju, stalnog predstavnika Ruske Federaije u Ujedinjenim nacijama.

„Ovo je sasvim neobično – nadam se da će Velika Britanija i drugi uputiti pismo srpskim ambasadorima“, napisala je Kernš u objavi.

Mihael Rot, koji je pre nekoliko meseci, najavio da će se posle mnogo godina, povući iz nemačke politike, bio je mnogo oštriji.

„Dodeljivanje visokog srpskog ordena za zasluge predstavniku terorističkog režima nije samo jeftina provokacija. To je još jedan udarac u zadnjicu EU, pljuvanje na centralnoevropske vrednosti: mir, pomirenje, slobodu i demokratiju. Nikada se ne smemo naviknuti na to s…e“, piše u Rotovoj objavi.

Kern i Rot su poznati srpskoj javnosti i po nekoliko oštrih pisama koje su uputili evropskim institucijama, između ostalog i tražeći da Evropska unija ukine mere koje je uvela Kosovu u junu 2023. nakon što su albanski gradonačelnici na silu ušli u opštinske zgrade na severu Kosova.

Mediji bliski vlasti u Beogradu pištu da su ovo dvoje političara predstavnici albanskog političkog lobija u Evropi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je 23. septembra u Njujorku Orden srpske zastave prvog stepena stalnom predstavniku Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasiliju Nebenzji.

Vučić je ruskom diplomati orden uručio u Misiji Srbije u UN u Njujorku za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Rusije.

Predsednik Srbije je Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovao zamenice stalnog predstavnika Rusije pri UN Anu Jevstignjejevu i Mariju Zabolockaju, kojima je uručio priznanja.

Najavljeno je i da će Vučić uručiti odlikovanja predstavnicima svih država koje su pomogle Srbiji po pitanju rezolucije o Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari