Kerns zaprepašćena stavom EU, Ambasada Srbije: Jednostrano otvaranje mosta na Ibru izuzetno opasno 1foto: Printscreen/YouTube/Caabu

Nakon što je britanska poslanica Ališa Kerns izrazila „zaprepašćenje“ zbog upozorenja EU Prištini da bi zbog otvaranja mosta na Ibru mogle da uslede nove sankcije za Kosovo, uz smatrajući to nepravednim, reagovala je Ambasada Srbije u Londonu poručujući da je jednostrano otvaranje mosta na Ibru izuzetno opasno, zbog čega se o tom pitanju mora razgovarati u okviru dijaloga.

„Čvrsto verujemo da o pitanju mosta preko reke Ibar u Mitrovici treba razgovarati u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Jednostrano otvaranje mosta bilo bi izuzetno opasan potez sa bezbednosne tačke gledišta i ne bi doprinelo normalizaciji odnosa“, navodi se na profilu Ambasade Srbije na društvenoj mreži „X“.

Napominju i da toj jednostranoj inicijativi nedostaje podrška ključnih međunarodnih aktera.

Prethodno je Kerns izrazila zaprepašćenje što EU preti Kosovu dodatnim sankcijama ako se most na Ibru otvori za saobraćaj.

„To je dogovoreno 2015. godine sa datumom implementacije 2017. – zašto se to razlikuje od drugih prethodnih sporazuma koje EU primorava da se pridržava? Nova vlada Velike Britanije i novi tim EU moraju jasno staviti do znanja da podržavaju izgradnju mostova na Kosovu, a ne blokade puteva i segregaciju“, napisala je Kerns, prenosi Kosovo online.

Spomenula je i napad u Banjskoj, uz konstataciju da EU tek treba da preduzme akciju protiv Srbije, uprkos, kako kaže, obilju dokaza koji povezuju Milana Radoičića i napadače iz Banjske sa Srbije.

„Kazniti Kosovo za otvaranje mosta, a ignorisati Banjsku, sugeriše da je sam proces duboko nepravedan i da mu je potrebna hitna reforma“, dodala je Kerns.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari