Kfor i EULEX u Južnoj Mitrovici sproveli vežbe za kontrolu mase i nemira 1Foto: EULEX/Facebook

Pripadnici EULEX-ove Specijalizovane policijske jedinice (SPJ), zajedno sa KFOR-om, sproveli su tokom ovog meseca dve vežbe za, kako su kazali, kontrolu mase i nemira.

U periodu od 09. do 11. oktobra, SPJ je zajedno sa poljskim vojnim kontigentom KFOR-a izveo ovu vežbu u EULEX-ovom centru u južnom delu Mitrovice.

Takođe, 14. oktobra sproveli su još jednu zajedničku obuku, ovog puta helikoptersku, kako bi se iz vazduha upoznali sa topografijom dotičnih patrolnih područja, te kako navode, unapredili veštine navigacije, prenosi KoSSev.

Iz EULEX-a su naveli da zajedničke vežbe njihovih pripadnika i KFOR-a predstavljaju sredstvo za jačanje koordinacije, te i za razvijanje veština.

„Za EULEX-ovu Specijalizovanu policijsku jedinicu (SPJ), zajedničke vežbe obuke sa jedinicama KFOR-a predstavljaju suštinsko sredstvo za jačanje koordinacije između 2. i 3. instance za bezbednosni odgovor na Kosovu, kao i za održavanje i dalje razvijanje njihovih veština“, poručili su iz EULEX-a.

Mesecima unazad KFOR učestalo izveštava o vojnim vežbama i obukama koje sprovode njihovi pripadnici.

Takođe ovog meseca vojnici Regionalne komande Zapad u opštini Mamuša su izveli zajedničku obuku fokusiranu na procedure evakuacije i obezbeđenja osetljivih ciljeva.

Potom su italijanske rezervne snage i pripadnici multinacionalne specijalizovane jedinice sproveli obuku takođe s ciljem kontrole nereda i masa, a takođe pripadnici KFOR-a vežbali su i evakuaciju ranjenika.

Još jedna vežba za kontrolu mase i nareda održana je potom i u kampu misije NATO-a u Novom Selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari