KFOR: Odluka o otvaranju mosta na Ibru samo u okviru dijaloga kojim posreduje EU 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Međunarodne mirovne snage (KFOR) su danas ponovile opredeljenje da odluka o otvaranju glavnog mosta na Ibru, između severne i južne Mitrovice, treba da bude doneta u okviru dijaloga, uz posredovanje Evropske unije.

Saopštili su da njihove jedinice održavaju stalno i fiksno prisustvo na mostu i da će nastaviti da vrše redovne patrole u ​​okolnim područjima, kako bi osigurale stabilnost i bezbednost, te da neće oklevati da reaguje na bilo koji razvoj događaja koji može uticati na bezbednosno okruženje.

U saopštenju piše da je „jutros ; komandant KFOR, general-major Ozkan Ulutaš, obavešten od direktora kosovske policije o tehničkom pregledu na glavnom mostu preko reke Ibar, u Mitrovici, koji će se uskoro desiti“.

„Nećemo oklevati da se suočimo sa bilo kojim razvojem koji može uticati na bezbednosno okruženje i regionalnu stabilnost, u potpunosti poštujući naš mandat koji proizilazi iz UN“, piše u saopštenju KFOR.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je tokom današnje posete Mitrovice rekao da će most biti otvoren za saobračaj motornih vozila, ali da je precizno vreme kada će to biti urađeno – „stvar procene stručnjaka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari