KFOR: Situacija na Kosovu mirna ali krhka, posebno na severu 1Foto: Vojin Radovanović

Zvaničnici KFOR-a ocenili su da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna, ali krhka, posebno na severu, naseljenom uglavnom Srbima.“Generalno, bezbednosna situacija na Kosovu je mirna, ali je i dalje krhka, posebno na severu Kosova. Pomno pratimo dešavanja i održavamo vidljivo i odgovarajuće prisustvo kroz redovne patrole i angažovanje sa lokalnim zajednicama“, kaže se u pisanom odgovoru Kancelarije za informisanje KFOR-a za koha.net.

U odgovoru ističu da sprovode svoj mandat UN u svakom trenutku i nepristrasno, kroz različite aktivnosti.

„To uključuje redovne patrole, koje se sprovode u različitim formatima, kao što su nezavisne patrole KFOR-a širom Kosova i duž administrativne – granične linije, zajedničke patrole sa Kosovskom policijom i sinhronizovane patrole, paralelne sa srpskim oružanim snagama na odgovarajućim stranama administrativne-granične linije“, kaže se u odgovoru KFOR-a.

Osim na severu, Kfor je u raznim saopštenjima poslednjih nedelja najavio patrole i u drugim gradovima.

U nedavno objavljenim saopštenjima rečeno je da su pripadnici Kfora patrolirali duž administrativne granične linije ali i u Prištini i Istoku, kako bi konsolidovali regionalnu stabilnost.

Kfor je dodao da patrole, kao i angažmani sa svim lokalnim zajednicama, predstavljaju konkretnu i opipljivu demonstraciju dugoročne i nepokolebljive posvećenosti NATO-a stabilnoj bezbednosti širom Kosova i stabilnosti širom Zapadnog Balkana.

„Kfor nastavlja da pomno prati situaciju. Imamo vidljivo, fleksibilno i odgovorno prisustvo koje nam omogućava da se efikasno bavimo svim značajnim bezbednosnim razvojem, u skladu sa našim mandatom UN“, navodi se u odgovoru.

Kfor je dodao da nastavljaju da deluju na Kosovu kao treći odgovorni subjekat, posle Kosovske policije i Euleksa.

Inače, trenutnu misiju KFOR-a na Kosovu čini 4.600 vojnika iz 28 država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari