Komandant združenih snaga NATO u Napulju se obratio medijima u Prištini (VIDEO) 1Printskrin Kosovo Onlajn

Admiral Stjuart B. Manč, komandant komande združenih snaga u Napulju, izjavio je na konferenciji za medije, nakon primopredaje dužnosti na čelu Kfora, da ta NATO misija ostaje posvećena sigurnosti na Kosovu, ali da su prethodne godine bile izazovne, istakavši da je politika NATO da u ovom trenutku most na Ibru ne treba otvarati.

Manč je istakao da je Kfor na Kosovu već 25 godina i da je prethodnih nekoliko godina bilo izazivno kada je stabilnost u pitanju zbog čega je, kako ističe, NATO povećao broj trupa na Kosovu. Ima izazova, neki su domaći, a neki internacionalni“, rekao je on.

Istakao je da je Nato politika u ovom trenutku da se most na Ibru ne otvara.

„Trebalo bi da bude deo dijaloga između zainteresovanih strana. To je političko pitanje u ovom trenutku, a ne vojno. Razlog što se sada ne otvara zbog mogućnosti da bi moglo da izazove opasnost i ugrozi slobodu kretanja na Kosovu“, rekao je on.

On je istakao da KFOR ima otvorenu komunikaciju sa svim bezbednosnim snagama u regionu da bi razumeo koje su im aktivnosti.

„Te organizacije bile su transparetne u komunikaciji sa KFOR-om, i u ovom trenutku ne vidimo razloga za zabrinutost“, rekao je on.

Mandat Kfora je, kako ističe, da ne radi na transformaciji KBS.

„To je druga posebna NATO organizacija, druge nacije rade sa KBS, to je van Natoa i Kfora. I druge Nato oranizacije rade na civilnoj zaštiti samoj“, rekao je Manč.

Još jednom je ponovio da KFOR ostavlja transparetne komunikacije sa bezbednosnim organizacijama u regionu i da nema zabrinutosti.

„Posebno i razdvojeno od sigurnosnih organizacija, ali ima kriminalnih grupa koje operišu u regionu i to je u domenu policijskih snaga i KFOR u tom domenu ne operiše“, rekao je on.

Na pitanje da je Kurti zatražio da se Kopnena zona bzebednosti vrati na onu od pre 2001. godine, Manč je istakao da nije spreman da o tome diskutuje u ovom trenutku.

On je takođe istakao da KFOR radi sa svim zajednicama na Kosovu, i da postoji interakcija sa srpskom zajednicom, kako bi obezbedio slobodu kretanja i bezbdnost i sigurno okruženje.

Na pitanje da li je KFOR bio obavešten od strane Kosovske policije da će akcije zatvaranja srpskih institucija biti preduzete, Manč je odgovorio:

„Kosovska policija je prvi, Euleks drugi, KFOR treći bezbednosni faktor. Komunikacija između ovih organizacija je važna i u dobroj volji“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari