KFOR: Svaka odluka o mostu na Ibru mora se doneti kroz dijalog 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

„Svaka odluka u vezi sa otvaranjem mosta na Ibru mora biti doneta kroz dijalog i uz blagovremenu i efektivnu koordinaciju sa međunarodnom zajednicom“, oglasio se ponovo KFOR, nakon što je kosovski premijer još jednom poručio da most „mora“ da se otvori.

Ova misija NATO-a precizira da je u potpunosti fokusirana na sprovođenje svog mandata UN, zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, prenosi Kossev.

Naglašavaju da doprinose bezbednom i sigurnom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i slobodi kretanja, „u svakom trenutku i nepristrasno“.

A kada je reč o samom pitanju otvaranja mosta, naglašavaju da je njihov stav „transparentan i dosledan sve vreme“.

„Svaka odluka u ovom pogledu mora biti doneta kroz dijalog i uz blagovremenu i efektivnu koordinaciju sa međunarodnom zajednicom“, precizirali su.

Sa druge strane, naglašavaju da će KFOR da zadrži svoje stalno prisustvo na mostu, da sprovodi redovne patrole u ​​okolnim područjima.

Podsećaju i na nedavne aktivnosti na mostu kada su u više navrata privremeno povećali svoje prisustvo – kako u pogledu ljudstva, tako i broja vozila i opreme.

„Nedavno su pripadnici KFOR-a na mostu sproveli pojedine aktivnosti obuke. To je bio deo naših redovnih aktivnosti osmišljenih da testiraju dugogodišnje operativne procedure i da očuvaju najviši standard spremnosti naših trupa“, naglasili su.

Na kraju poručuju da prate situaciju, ali i da su „dobro pozicionirani da odgovore na bilo koji bezbednosni scenario i da nastave efikasno da sprovode svoj mandat UN“.
Most će biti otvoren, ali to ne znači da je to protiv Srba

Novo oglašavanje KFOR-a koji je podcrtao uslove za otvaranje mosta, usledilo je nakon današnje posete kosovskog premijera Severu Kosova.

On je u Severnoj Mitrovici poručio da to „mora“ da se dogodi, „ali ne protiv ikoga, nego za dobrobit svih nas“.

Kazao je da otvaranje mosta nije „protiv Srba“, odnosno poručuje: „želimo da i Srbi i Bošnjaci i Albanci mogu slobodno da se kreću preko tog mosta“.

Pozivu KFOR-a da se o otvaranju mosta razgovara u sklopu dijaloga prethodila je i prošlonedeljna izjava izaslanika EU, Miroslava Lajčaka.

On je iz Prištine, za razliku od prethodnih navoda iz EU, samo pomenuo neophodnu koordinaciju o ovom pitanju sa međunarodnom zajednicom.

Zbog toga je potom iz Beograda poručeno da je na delu kršenje principa, odnosno upućeno je pitanje – Šta se promenilo u poziciji Miroslava Lajčaka o mostu od avgusta? Zašto su Srbi i Beograd isključeni iz odlučivanja o ovom pitanju?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari