Kfor: Odluke o mostu na Ibru doneti u okviru dijaloga u Briselu 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Misija Kfora saopštila je danas da će nastaviti da garantuje bezbednost i patrolirati oko glavnog mosta na Ibru i pozvala da se svaka odluka u vezi sa njegovim otvaranjem za saobraćaj donese u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, prenosi Kosovo online.

„Kfor nastavlja da sprovodi mandat Ujedinjenih nacija da garantuje bezbedno okruženje za sve stanovnike Kosova, u svakom trenutku, na nepristrasan način, uključujući prisustvo na mostu u Mitrovici i patrole u okolini“, saopštio je Kfor u pisanom odgovoru za RSE.

Odbornici Samoopredeljenja zatražili su na jutrošnjoj sednici Skupštine Opštine Severna Mitrovica da se sprovede prošlogodišnja odluka i glavni most na Ibru koji deli Južnu i Severnu Mitrovicu otvori za saobraćaj.

Nakon poziva za otvaranje mosta, portparol EU Peter Stano je izjavio da to pitanje treba da bude predmet dijaloga Beograda i Prištine.

„Otvaranje mosta je deo dva sporazuma. Ali uprkos našim naporima, ovaj most je ostao zatvoren za saobraćaj. Pošto je ovo deo dijaloga, o svemu treba razgovarati i odlučivati u dijalogu uz učešće Kosova i Srbije“, rekao je Stano.

Srpska lista, glavna stranka Srba na Kosovu, istupila je protiv otvaranja mosta.

Oni su naveli da je otvaranje mosta za vozila „apsolutno nepotrebno, neprihvatljivo i eskalirajući potez, usmeren na dalju destabilizaciju situacije na terenu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari