KFOR poziva na uzdržanost sve strane uključene u tenzije na Kosovu 1(U.S. Army photo by Capt. Travis Kirchner, 111th Public Affairs Detachment, Nebraska National Guard)

Pozivamo sve strane da se uzdrže od akcija koje bi mogle da izazovu tenzije ili eskalaciju, saopštila je danas Misija Kfora, koja je zatražila od Beograda i Prištine da se angažuju u dijalogu pod okriljem Evropske unije kako bi se smanjile tenzije, jer je to jedini način za mir i normalizaciju odnosa.

Kfor je saopštio da je ovog jutra pojačao prisustvo u četiri opštine na severu Kosova, prateći najnovija dešavanja na terenu.

Cilj prisustva Kfora je da osigura bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom predviđenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

U skladu sa svojim mandatom, Kfor je spreman da preduzme sve neophodne akcije da osigura bezbedno okruženje, ne stavljajući se ni na čiju stranu.

Komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa glavnim pregovaračima, uključujući i predstavnike bezbednosih organizacija na Kosovu, Generalštabom Vojske Srbije, Misijom Euleks i drugim predstavnicima međunarodne zajednice.

Sve informacije o događajima na Kosovu pratite na Danasovom BlOGU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari