KFOR: Redovno patroliramo preko mosta na Ibru 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Misija Kfor istakla je da je stalno prisutna na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i da nastavlja sa redovnim patrolama u okolnim područjima, prenosi danas Koha.net.

„Nećemo oklevati da se bavimo bilo kojim razvojem događaja koji može uticati na bezbednosno okruženje i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje našeg mandata koji proizilazi iz Ujedinjenih nacija“, naveo je Kfor u odgovoru za Kohu.

Misija je ponovila da svaka odluka u vezi sa otvaranjem mosta na Ibru treba da bude doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

Ranije danas objavljeno je da su na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici primetne veće snage Kfora, i to na samom mostu.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kome stanovništvo čine Srbi.

U bliskoj prošlosti je više puta dolazilo do sukoba na mostu, a most čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.
Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se protive EULEKS, KFOR, i ambasadori država Kvinte navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i prištine uz posredstvo EU.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nedavno je izjavio da ima informaciju da će 13. ili 14. avgusta Albanci pokušati da zauzmu most.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari