KFOR saopštio broj povređenih vojnika u Zvečanu i opisao povrede koje imaju 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

U Zvečanu je juče povređeno 30 pripadnika mirovnih snaga u neisprovociranom nasilju – 11 vojnika iz italijanskog kontigenta i 19 iz mađarskog kontigenta, od kojih su trojica povređena iz vatrenog oružja, ali povrede nisu opasne po život, saopštilo je danas Kfor.

Navodi se da vojnici imaju brojne povrede, uključujući prelome i opekotine zadobijene od improvizovanih eksplozivnih naprava.

Misija Kforke, kako se ističe, pojačala prisustvo u četiri opštine na severu Kosva da bi smanjila rizik od eskalacije, nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali da preuzmu kancelarije, a da je vojnike Kfora, koji uvek nastupa u okviru strogih pravila, napalo agresivna masa.

Komandant Misije Kfor general-major Angelo Mikele Ristuća lično prati razvoj situacije i izražava solidarnost sa povređenim NATO vojnicima.

„Da bi se izbegli sukobi između strana i da bi se minimizirao rizik od eskalacije sukoba, mirovne snage Kfora sprečavaju pretnje po život kosovskih Srba i kosovskih Albanaca. Obe strane treba da preuzmu odgovornost za ono što se dogodilo i da spreče buduće eskalacije, umesto da se kriju iza lažnih narativa“, rekao je Ristuća.

Ističe se da Kfor nastavlja da preduzima neophodne mere da bi obezbedio sigurnost i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za zajednice na Kosovu.

Sve informacije o tenzijama na Kosovu možete pročitati na Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari