KFOR spreman da reaguje u slučaju povećanja tenzija 1Foto: Vojin Radovanović /Danas

Komandant KFOR-a Ozkan Ulutaš izjavio je danas da KFOR pomno prati razvoj događaja u oblasti bezbednosti i da je spreman da reaguje u slučaju povećanja tenzija.

U pisanom intervjuu za agenciju Kosovapress.com, Ulataš je rekao da je u redovnom kontaktu s načelnikom generalštaba Oružanih snaga Srbije Milanom Mojsilovićem, s kojim se pre nekoliko dana sastao u Beogradu.

„KFOR pomno prati razvoj događaja koji je važan za regionalnu stabilnost, a naša misija je odlučna da nastaviti uspešno sprovođenje našeg mandata UN-a, kako bi se osiguralo mirno i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu, te prilagoditi se svakom razvoju događaja koji može uticati na regionalnu stabilnost“, rekao je Ulutaš.

Upitan postoji li opasnost od ponavljanja napada u Banjskoj od 24. septembra, Ulutaš je rekao da je NATO ojačao misiju KFOR-a, rasporedivši oko 1.000 dodatnih vojnika na Kosovu.

Rekao je da je to pojačanje najveće u posljednih deset godina što pokazuje „spremnost za brzo i uspešno prilagođavanje svim značajnim sigurnosnim kretanjima, te da KFOR ima sredstva za nastavak ispunjavanja svog mandata UN-a, u bilo koje vreme i nepristrasno“.

Ponovio je da njihov glavni cilj ostaje sprečavanje zaoštravanje bezbednosne situacije, rekavši da su spremni i opremljeni „preduzeti sve potrebne radnje za nastavak ispunjavanja mandata UN-a“.

„Naš primarni cilj ostaje prevencija eskalacije i stoga pomno pratimo svaki relevantni sigurnosni razvoj kroz vidljiv i fleksibilan stav, uz redovne patrole i saradnju s lokalnim zajednicama“, rekao je on.

„U slučaju zaoštravanja napetosti, spremni smo i opremljeni da preduzmemo sve potrebne radnje kako bismo nastavili da ispunjavamo svoj mandat UN-a. Dodatno raspoređivanje koje sprovodi KFOR dovodi njegovu ukupnu snagu na više od 4.800 vojnika, što omogućuje KFOR-u da nastavi uspešno ispunjavati svoj mandat UN-a“, rekao je u komandant KFOR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari