KFOR upozorio: Uzdržati se od jednostranih akcija, nećemo oklevati da reagujemo 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Misija Kfora upozorila je večeras u saopštenju da se svi akteri uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle stvoriti tenzije, što je ključno za trajnu bezbednost širom Kosova, za dobrobit svih ljudi i zajednica i za regionalnu stabilnost.

„​Imamo vidljivo i fleksibilno prisustvo širom Kosova i komandant Kfora ima ovlašćenje da ga prilagodi po potrebi i neće oklevati da deluje u odgovor na bilo kakva relevantna bezbednosna dešavanja i u skladu sa našim mandatom UN“, poručuje se u saopštenju Kfora, prenosi Kosovo online.

Ukazuje se da Misija održava stalno prisustvo na mostu preko reke Ibar, u Mitrovici i sprovodi redovne patrole u blizini.

„Ponovo potvrđujemo da svaka odluka u vezi sa mostom preko Ibra mora biti doneta kroz politički dijalog i na koordinisan način. U tom smislu, nastavljamo da u potpunosti podržavamo dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU“, navodi se u saopštenju.

Kfor ponovo potvrđuje čvrstu posvećenost u nameri da doprinese sigurnom i bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu u svakom trenutku i nepristrasno, u okviru svog dugogodišnjeg mandata UN i nastaviće da blisko sarađuje sa kolegama, uključujući Kosovsku policiju i Euleks, kao prvi i drugi bezbednosni odgovor.

„Kfor ima dobre resurse i dobro je pozicioniran da preduzme sve neophodne mere kako bi nastavio sa ispunjavanjem svoje misije UN-a“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari