Kikinda: Vučiću preko 65 odsto glasova 1Foto: Kikindske

Na izbore u Kikindi i devet okolnih sela izašlo je skoro 65 odsto upisanih birača (30.855), a po prelimanrnim podacima Aleksandar Vučić je bio ubedljiv u trci za predsednika Srbije sa 20.218 osvojenih glasova, odnosno, preko 65 odsto, a i lista koja je nosila njegovo ime bila je najuspešnija, sa nešto preko 49 odsto glasova.

Zabeležena je veća izlaznost u odnosu na parlamentarne izbore 2016. i predsedničke 2017. godine, kada je glasalo nešto više od 60 odsto upisanih, ali u apsolutnim brojevima pre šest godina izašlo je više ljudi 31.057, što takođe govori o osipanju stanovništva severnog Banata.

Nije bilo većih incidenata, a zapaženo je organizovano dovoženje glasača na nekoliko biračkih mesta u Kikindi, Mokrinu i Bašaidu, na kojima glasaju romske nacionalnosti, kao i prisustvo naprednjačkih aktivista oko skoro svih biračkih mesta.

Daleko iza Vučića u predsedničkoj trci ostao je Zdravko Ponoš, kandidat nekoliko opozicionih stranaka i pokreta, sa preko 15 odsto glasova građana izašlih na izbore (4.721), a ispod njega su završili Milica Đurđević-Stamenkovski sa 4 odsto, Miloš Jovanović (3,8%), Boško Obradović (2,9%), Biljana Stojković (2,9%), Branka Stamenković (1,8%) i Miša Vacić (1,1%).

Vučić je popravio rezultat i u procentima i u apsolutnim brojkama u odnosu na prvu pobedu iz 2017. godine, kada je za njega glasalo 18.633 (60%) izašlih birača u Kikindi i okolini, a Ponoš je za nekoliko stotina glasova napravio bolji rezultat od Saša Jankovića pre pet godina, ali je u zaostatku za skoro hiljadu glasova za zbirnim rezultatom Jankovića i Vuka Jeremića.

Na izborima za Skupštinu Srbije Vučićeva lista je za četiri postotka prošla lošije u Kikindi nego 2016. godine, a u odnosu na izbore u leto 2020. izgubila je skoro tri hiljade glasova.

Na jučerašnjim parlamentarnim izborima druga po broju glasova je bila lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ sa 11,5 odsto glasova (3.541), a treća lista „Ivica Dačić – premijer Srbije sa 10,5 odsto (3.237 glasova).

Cenzus su još u Kikindi prešle liste „Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ sa 3,9 odsto, „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor (3,7%), „Milica Đurđević-Stamenkovski – Srpska stranka zavetnici“ (3,3%) i „Moramo“ (3%).

Lista „Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ zadobila je poverenje 2,1 odsto izašlih birača, a manjinska lista „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, iza koje se skrila Liga socijaldemokrata Vojvodine“ tek 1,8 odsto, a slabo su prošle i liste „Suverenisti“ (1,4%) i „Boris Tadić – Ajmo, ljudi“ (1,3%).

Najveći pomak su napravili socijalisti, koji su osvojili za hiljadu glasova više nego 2016. i preko 600 više nego pre dve godine, dok su zbir glasova lista „Ujedinjene opozicije“, „Moramo“, „Boris Tadić – Ajmo ljudi“ i „Suverinista“ istovetan zbiru izbornih rezultata lista Demokratske stranke, koalicije LSV-SD-LDP i Dosta je bilo pre šest godina.

Kikinda: Vučiću preko 65 odsto glasova 2
Foto: Kikindske

Organizovano glasanje

Na biračkom mestu broj 30 u Kikindi, koje se nalazi u bivšoj MZ „Lidija Aldan“, glasaju pretežno građani romske nacionalnosti i po zapažanju posmatrača i kontrolora opozicije, njih oko 300 dovozeni su na glasanje u organizaciji nekoliko osoba.

Zabeleženo je da su glasači dovoženi do glasačkog mesta, naročito u toku prepodneva, sa dva automobila i jednim kombijem, a sve je prijavljeno i Gradskoj izbornoj komisiji.

Na tom biračkom mestu Aleksandar Vučić je dobio preko 71 odsto glasova izašlih.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari