Građani u koloni nosili su srpske zastave i transparente na kojima je pisalo:“Hoćemo kući“, „Ne damo Kosovo“, „Hoćemo na svoja radna mesta“, „Kosovo je Srbija“. Kolona se zaustavila nekoliko desetina metara ispred administrativnog prelaza, gde su se organizatori sa improvizovane bine obratili okupljenima.

Građani u koloni nosili su srpske zastave i transparente na kojima je pisalo:“Hoćemo kući“, „Ne damo Kosovo“, „Hoćemo na svoja radna mesta“, „Kosovo je Srbija“. Kolona se zaustavila nekoliko desetina metara ispred administrativnog prelaza, gde su se organizatori sa improvizovane bine obratili okupljenima. Oni su poručili da dvodnevno okupljanje izbeglih u Jarinju nije bilo predstava, već jasna poruka predstavnicima međunarodne zajednice da Srbi žele da se vrate kućama na Kosovo, kao i na svoja radna mesta.

Zahtevi raseljenih Srba međunarodnoj zajednici

Beograd – Raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije uputili su 19 zahteva predstavnicima SB UN. Oni zahtevaju da se hitno obezbedi povratak 250.000 Srba i drugih nealbanaca na prostor Kosova i Metohije i da se omogući povratak raseljenima kao i svim drugim Srbima i nealbancima na više od 70.000 radnih mesta sa kojih su proterani. U zahtevima koji su pročitani na skupu u Jarinju, traži se da se što hitnije Srbima i ostalim nealbancima vrati sva pokretna i nepokretna imovina koju su Albanci u poslednjih osam godina prisvojili i uzurpirali. Zahteva se i da se što hitnije obnove srpske svetinje, crkve, manastiri, groblja i ostali spomenici kulture koje su Albanci spalili i razrušili; da se prestane s daljom „albanizacijom“ Kosova i Metohije i zaustavljanje dalje „satanizacije“ Srba. Raseljeni zahtevaju da se omogući sloboda kretanja za Srbe širom KIM kao i da Unmik i NATO Srbima garantuju apsolutnu zaštitu. Oni traže i da se prestane s daljim ugrožavanjem ljudskih prava Srba; da se zaustavi takozvana „pljačkaška privatizacija“ i da administracija Unmika „prestane da zagorčava život Srbima tako što im isključuje struju, vodu i telekomunikacije“. Među zahtevima je i da administracija Unmika „prestane da šalje frizirane i nimalo istinske izveštaje SB“ i da Unmik i deo međunarodne zajednice prestanu sa „favorizovanjem svojih privatnih političko podobnih i ni od koga izabranih Srba“. Jedan od zahteva je i da se ispuni Rezolucija 1244 u kojoj je predviđen povratak odgovarajućeg broja srpskih vojnika i policajaca. Raseljeni Srbi su zatražili i da se nastavi sa daljim pregovorima o statusu KIM jer, kako navode, Ahtisarijev plan predstavlja „nagradu Albancima za egzodus i etničko čišćenje Srba sa KIM“.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović pročitao je zaključke skupa koji će biti predati članovima Misije Saveta bezbednosti UN s kojima se, zajedno s članom pregovaračkog tima Markom Jakšićem, predsednicima opština sa severa Kosova, delegacijom izbeglih Srba i predstavnicima SPC – juče popodne susreo u severnom delu Mitrovice.
Nakon govora, okupljeni su počeli da se razilaze. Već oko 13 sati u potpunosti je normalizovan saobraćaj na putu Kosovska Mitrovica-Raška. Organizatori su saopštili da je time završeno okupljanje raseljenih Srba u Jarinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari