Kinezima za "besplatne" vize uzimali stotine evra 1Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Na zahtev ambasadora Srbije u Kini Milana Bačevića nedavno je u Generalni konzulat Srbije u Šangaj poslata inspekcija da ispita optužbe koje su kineski biznismeni uputili na račun generalnog konzula Srbije Dejana Marinkovića, saznaje Danas nezvanično od izvora iz vrha Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

Naši sagovornici tvrde da su se „pojedini kineski biznismeni, koji su bili zainteresovani da investiraju u Srbiju, žalili Privrednoj komori Srbije da su im u Generalnom konzulatu Srbije u Šangaju naplaćivane vize u iznosu od nekoliko stotina evra, dok su stvarni troškovi tih viza jedan evro“.

     U Konzulatu Srbije u Šangaju juče nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li su tačni navodi da je tu nedavno boravila inspekcija da ispita tvrdnje u vezi sa naplaćivanjem viza. Naši izvori takođe kažu da u inspekciji koja je boravila u Šangaju „bili ljudi zaduženi za konzularna pitanja – Aca Jovanović i Vesna Lalić, ali da iz Beograda nije poslat niko iz Odeljenja za bezbednost MSP-a, što je začuđujuće“.

     „Za sada nisu poznati zaključci inspekcije koja je boravila u Šangaju, a pojedini krugovi u MSP-u čak tvrde da će se možda čitav slučaj zataškati. Ambasador Bačević je, s druge strane, reagovao u skladu sa profesionalnom etikom i osim što je tražio inspekciju posle žalbi kineskih biznismena naložio je da se po potrebne vize za poslovanje u Srbiji ubuduće dolazi u Ambasadu Srbije u Pekingu, a ne u Konzulat u Šangaju, kako bi se sprečile zloupotrebe“, objašnjavaju sagovornici Danasa.

Diplomatski izvori Danasa nezvanično komentarišu da bi u slučaju da se ne rasvetle okolnosti u vezi sa „aferom Šangaj“ moglo da dođe do pogoršanja bilateralnih odnosa Srbije i Kine koji su već godinama unazad na izuzetno visokom nivou. Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se nedavno sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Kine Liuom Haisingom, sa kojim je razgovarao o predstojećoj poseti predsednika NR Kine Si Đipinga Srbiji, prvoj poseti šefa kineske države nakon 32 godine.

Vučić je istakao da je zadovoljan poslovima koje kineske kompanije obavljaju na teritoriji Srbije kada su u pitanju infrastrukturni projekti, te zahvalio se na političkoj podršci Pekinga za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, uz opasku da Srbija, kao iskren prijatelj, podržava politiku Kine.

Takođe, kineski premijer Li Kećing čestitao je Vučiću izbornu pobedu i ocenio da uspešna saradnja Železare Smederevo Hestilu predstavlja nov proboj u saradnji na važnim projektima dve zemlje. „Želim da sa vama održavam dobre radne odnose i lično prijateljstvo, kao i da zajedno podstičemo neprekidan razvoj uzajamno korisne saradnje između Kine i Srbije, u korist dva naroda“, ističe se u pismu premijera Kine koje je poslao svom srpskom kolegi. Štaviše, Vučić je izjavio da će nova srpska vlada biti formirana pre dolaska kineskog predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari