Republika Kipar će zauzeti najbolji mogući stav prema Srbiji, i u EU i u UN. Imamo blisku saradnju sa Srbijom i ovi tradicionalno dobri i dugotrajni odnosi će se nastaviti, rečeno je Danasu u kiparskom Ministarstvu spoljnih poslova.


Kipar je jedna od pet država članica EU koja nije priznala nezavisnost Kosova i Beograd računa na njen glas prilikom izjašnjavanja u Generalnoj skupštini UN o srpskoj rezoluciji o Kosovu.

Šef rumunske diplomatije Teodor Bakonski ponovio je juče da Bukurešt neće priznati Kosovo. „Rumunija ne menja svoj stav u vezi nepriznavanja nezavisnosti Kosova, ali podržava dijalog Beograda i Prištine kao koristan“, rekao je novinarima Bakonski.

S druge strane, prvi čovek slovačke diplomatije Mikulaš Džurinda negirao je da je ranije izjavio da „Slovačka nikada neće priznati Kosovo“. Prema njegovom poslednjem tumačenju, slovački zvaničnici su „uvek govorili da će vrlo ozbiljno uzimati u obzir srpski interes i glas Beograda“. Džurinda naglašava i da jednostrano otcepljenje jedne etničke zajednice nije u interesu ni Evrope, niti rešavanja teritorijalnih sporova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari