Kitarović: Fokus na odnosima sa Srbijom i BiH 1Foto: EPA/F KESTUTIS VANAGAS

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u predstojećem razdoblju će svoj fokus u spoljnoj politici usmeriti prema odnosima s BiH i Srbijom, a u oktobru namerava da posetiti Rusiju, objavio je u petak visoki izvor s Pantovčaka, javila je Hina.

Kako prenosi N1, postoji mogućnost da predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigne u zvaničnu posetu Hrvatskoj, rekao je isti izvor, dok Hina podseća da su srpski mediji nedavno su najavili, pozivajući se takođe na hrvatske diplomatske izvore, da će Vučiću do kraja godine stići poziv da poseti Hrvatsku.

U uredu hrvatske predsednice naglašavaju kako žele da dođe do te posete koja nipošto neće biti protokolarna, nego sadržajna kako bi se krenulo u rešavanje otvornih pitanja, a to se posebno odnosi na pitanje nestalih i problema srpskog zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Predsednica će, navodi izvor, predložiti sastanak Vučića i hrvatskih branitelja, a jedna od tema bi mogla biti postavljanje spomen ploče u logoru Stajičevu u Srbiji.

Između predsednice i Vučića, ističe izvor, postoji određen stepen poverenja i veruje da Vučić „želi pokrenuti neke stvari“.

Na Pantovčaku se nadaju postizanju dogovora koji će onda otkloniti bilo kakve elemente hrvatskog zaustavljanja Srbije u pregovorima s EU, prenosi Hina.

Povodom table HOS u Jasenovcu u Uredu predsednice kažu da za sve treba da postoji pravna osnova. Pozdrav „Za dom spremni’, kaže izvor, ustaše su „kompromitovale“ i ističe da ima puno drugih lepih pozdrava.

Predsednica će, dodaje, podržati svako rešenje koje Vlada donese o toj tabli.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari