Kitarović: Vučić doneo dokumenta već identifikovanih osoba 1Foto: EPA/ KESTUTIS VANAGAS

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića korak napred u odnosima sa Srbijom.

Ona je ocenila da je Vučić u najboljoj volji doneo podatke o tri nestale osobe za koje je kasnije utvrđeno da su već identifikovane, prenosi Hina

“Kao predsednica, ali pre svega kao majka, zbog toga sam ljudski razočarana, jer sam doista htela da ta poseta urodi rešavanjem sudbine barem jedne porodice nestalih osoba. Međutim, neću se obeshrabriti radi toga, nastavljamo celi ovaj proces”, rekla je Grabar Kitarović.

Ona je istakla da je Ivicu Vrkića imenovala za svog posebnog poverenikom za nestale osobe iz Domovinskog rata kako bi, uz Komisiju za nestale, dala “politički zamah jednom procesu koji već godinama dosta stagnira i pokušala kroz politički dijalog sa srbijanskim predsednikom i srbijanskom stranom doći do podataka neophodnih za rešavanje sudbine nestalih”.

“Ja nikako ne bih podcenivala posetu predsednika Vučića Zagrebu, jer su ostvareni koraci napred za koje čak i nisam očekivala da će biti ostvareni”, rekla je Grabar Kitarović u emisiji Hrvatskog radija “S predsednicom van protokola”.
Grabar Kitarović je rekla da se ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak već sastala sa srbijanskim kolegom i da je dogovoreno rešavanje pitanje lektorata za hrvatski jezik u Srbiji.

Krajem meseca i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković trebalo bi da se sastne sa srbijanskom koleginicom. “Pitanje jurisdikcije je jedno izuzetno bitno pitanje koje treba što pre rešiti”, rekla je predsednica Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari