Klačar: A šta uraditi jutro nakon bojkota? 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Vučić razmišlja o vanrednim izborima. Razmišljaj ti koliko hoćeš, ali dok ne prihvatiš da izbori budu fer i pošteni – džaba razmišljaš – napisao je jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas na svom Tviter profilu, reagujući na novinske napise da je Aleksandar Vučić blizu donošenja odluke o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i Đilasov koalicioni partner u Savezu, na pomenutoj društvenoj mreži je naveo da „Vučić hoće prevremene izbore, računajući da još uvek može da pokrade dovoljno glasova“.

– Neće moći, prijatelju. Nema više izbora pod ovakvim okolnostima – poručio je u istom tvitu Jeremić.

NJegov zamenik Nikola Jovanović, na osnivanju opštinskog odbora Narodne stranke na Čukarici, kazao je da bi opozicija prihvatila „izazov“ vanrednih parlamentarnih izbora, ukoliko bi oni bili fer i pošteni.

Na osnovu navedenih poruka, čini se da čelni ljudi najvećeg opozicionog saveza ozbiljno razmišljaju o bojkotu vanrednih izbora, ukoliko oni budu raspisani na proleće.

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar veruje da opozicija po prvi put ozbiljno razmatra opciju bojkota narednih izbora, ali nije uveren da je takva odluka već doneta. Prema njegovoj oceni, takav potez sa sobom nosi velike i dugoročne konsenkvence.

– Opozicija bi na taj način mogla da pošalje snažnu poruku domaćoj ali i međunarodnoj javnosti, upozoravajući na neregularne uslove na izborima. Sa druge strane, mogu mnogo toga da izgube. Pre svega, opozicija bi izgubila mogućnost da utiče u parlamentu, te da samim tim bude vidljiva. Zatim, morali bi se odreći i velikog dela finansijskih resursa, jer je poznato da većina opozicionih stranaka, na ovaj ili onaj način, zavisi od prihoda iz budžeta – navodi Klačar.

Prema njegovom viđenju, najvažnija stvar o kojoj opozicija mora da misli ukoliko odluči da ne učestvuje na izborima, jeste šta raditi jutro nakon bojkota. On objašnjava da bi čelnici opozicije istog dana nakon bojkota morali da imaju spremnu strategiju šta će raditi narednih nedelja, meseci ili godina.

– Ma koliko to čudno zvučalo, za opoziciju, u finansijskom i organizacionom smislu, bojkot može da bude skuplji nego samo učešće na izborima. Verujem da u ovom momentu opozicija razmišlja o toj temi. Međutim, navedene tvitove i izjave pre treba tumačiti kao neku vrstu slanja poruke vladajućoj stranci da razmisli o unapređenju izbornog procesa. S druge strane, opozicija pokušava da ukaže međunarodnoj zajednici na problem koji postoji, kako bi se uz njihov pritisak stvari unapredile – ističe Klačar.

Na kraju, on smatra da opozicija odašiljanjem takvih poruka želi da održavaju podgrejanu atmosferu među svojim biračima, koja postoji unazad nekoliko nedelja, kako bi održali „pozitivnu tenziju“ u sopstvenom biračkom telu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari