"Najava rekonstrukcije vlade nije iznenađenje": Klačar (CESID) o izjavi premijera Vučevića 1foto FoNet Milica Vučković

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar izjavio je danas da najave premijera Miloša Vučevića o rekonstrukciji vlade „nisu iznenađenje“, već relativno uobičajena praksa Srpske napredne stranke (SNS) od kako je 2012. godine došla na vlast.

„SNS je ili putem vanrednih izbora ili putem rekonstrukcije vlade izlazio iz krize, tražio novi legitimitet i sprečavao da se ministri u političkom smislu previše opuste“, naveo je Klačar za današnji Blic.

Prema njegovim mišljenju, postoje tri razloga zbog kojih SNS pokreće priču o rekonstrukciji vlade.

Najpre, želja da se „promešaju karte u vladi“ jer u SNS veruju da će ministri u iščekivanju rekonstrukcije više raditi i neće biti politički lenji što se može negativno odraziti na rejting.

Kao drugi razlog, Klačar je naveo da SNS radi redovna istraživanja javnog mnjenja i zbog toga želi da zameni ministre koji ne donose popularnost i rejting, a kao treći vidi to što rekonstrukcija vlade može biti „dobra pokrivalica za druge teme“ tako što će odvući pažnju javnosti i medija na čak i po dva-tri meseca kako bi se prenebregli ostali problemi.

Klačar je ocenio da je nezahvalno licitirati kada bi moglo da dođe do rekonstrukcije vlade.

„Mislim da ni u SNS trenutno ne znaju ni kada će doći do rekonstrukcije ni ko bi od ministara eventualno mogao da bude obuhvaćen tom rekonstrukcijom. Nedavno je Darko Glišić, predsednik izvršnog odbora SNS, ostavio mogućnost da se održe vanredni izbori. Na taj način u SNS ne žele da isključe nijednu opciju i suze svoj manevarski prostor“, naveo je Klačar.

Izvršni direktor Cesida dodao je da je SNS, od kada je došla na vlast, stalno u potrazi za novim legitimitetom.

„SNS premešta karte u vladi, izaziva tenzije i traži novu energiju i legitimitet jer je svestan da se ‘ne sme stajati u mestu’ i da je svako ‘stajanje u mestu’ nazadovanje“, zaključio je Klačar.

Premijer Miloš Vučević rekao je uoči nedavnog obeležavanja sto dana Vlade Srbije da su promene u njegovom kabinetu izvesne kako bi ministri imali „osećaj odgovornosti da nisu zacementirani u nekom ministarstvu“.

Kako je rekao, o tome je razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, pa će videti još „koje će to prolazno vreme biti“ kada će „izaći sa predlogom moguće rekonstrukcije vlade“.

„Mislim da je to neophodno. Kada biste rekli da su svi nepromenljivi naredne tri ili četiri godine, mislim da to ne bi doprinelo boljim rezultatima. Ne govorim da će rekonstrukcija biti sada, ali da li će biti za šest meseci ili 12 meseci. Mislim da u jednom trenutku moramo praviti neke prolazne ocene. Da budem potpuno precizan, rekonstrukcija Vlade je izvesna, ali nije vremenski određena“, rekao je Vučević i dodao da je „dogovor sa Vučićem da vlada ne bude uravnilovka“, već „neka garancija za tri-četiri godine spokojstva i mira“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari