Klačar: Velika greška PSG što neće u Đilasov Savez 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Ogromna količina pozitivne energije je nažalost proćerdana, ćime je propuštena šansa za stvaranje ozbiljnog opozicionog političkog subjekta, saglasni su u oceni sagovornici Danasa, komentarišući prvu godišnjicu postojanja Pokreta slobodnih građana.

PSG je osnovan u maju prošle godine, posle predsedničkih izbora na kojima je lider ovog Pokreta Saša Janković bio drugoplasirani,

Boban Stojanović, doktorand na FPN-u, smatra da je odličan rezultata od 16 procenata koji je Saša Janković ostvario na predsedničkim izborima, pao u senku poteza koji su usledili po formiranju PSG a koji, prema njegovom viđenju, predstavljaju očit primer amaterizma u bavljenju dnevnom politikom.

Stojanović navodi da je Saša Janković svojim potezima za kratko vreme uspeo da razočara veliki broj svojih birača i aktivista pa je PSG od, u jednom trenutku, najjače opozicione opcije, sveden na jedva relevantan politički subjekat. On smatra da je jedan od gorućih problema taj što se Pokret slobodnih građana usled autoritarne crte njegovog lidera, doživljava kao „pokret Saše Jankovića“. Stojanović podseća da PSG ima tek nekoliko formiranih odbora i kancelarija u Srbiji, što je verovatno posledica nedostatka finansijskih sredstava.

Prema viđenju političkog analitičara Bojana Klačara, malo je verovatno da PSG u datim okolnostima ponovo može da postane ozbiljan opozicioni igrač, jer se u međuvremenu pojavio Dragan Đilas sa idejom formiranja Saveza za Srbiju. Takođe, on ukazuje i na Narodnu stranku Vuka Jeremića, koja se već uveliko bavi formiranjem ozbiljne političke infrastrukture u Srbiji, što nije slučaj sa PSG-om.

– Velika greška PSG jeste izostanak saradnje sa Draganom Đilasom i Vukom Jeremićem u Savezu za Srbiju. Tačno je da taj Savez nije idealna pozicija za PSG jer postoji mogućnost da izgube na svom identitetu, ali je činjenica da nemaju nikakav manevarski prostor i da bi zato bilo bolje za njih da budu deo te priče – objašnjava Klačar.

On podseća da je silazni trend PSG-a počeo time što su pokret počeli da napuštaju ljudi koji su na početku činili njegovu bazu, što je doprinelo pogoršanju atmosfere unutar organizacije i daljem osipanju članstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari