Klauke: Proces reforme javne uprave u Srbiji važan za pristupanje EU 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Član Delegacije EU u Srbiji Martin Klauke izjavio je danas na Međuanrodnoj konferenciji Saveta Evrope o upravljanju ljudskim resursima u lokalnim samoupravama da je proces reforme javne uprave važan za pristupanje Srbije u EU.

„Bitno je da postoje principi javne uprave. U okviru reforme je tema upravljanja ljudskim resusrsima važna jer njih sprovode državne službe. Ono što je ključno za reformu javne uprave jeste da ona ne funkcioniše bez ljudi“, rekao je Klauke, koji je šef Operacije 2 Delegacije EU u Srbiji.

Dodao je da još mnogo zakona treba uskladiti sa principima EU, ali i da je od 2016. godine, od početka implementacije programa za poboljšanje rada lokalnih samouprava stečeno mnogo iskustva.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Nikola Tarbuk izjavio je da je fokus na uvođenju sistema kompetencija zapolenih u lokalnoj samoupravi, kao i da je do sada održano preko 250 obuka za više od 6.000 zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Sanja Putnik podsetila je da je jedan od osnovnih spoljnopolitičkih ciljeva Vlade Srbije pristupanje EU.

„Uslov za to su pristupni kapaciteti i unapređenje kapaciteta javne uprave i lokalne samouprave. Reforma javne uprave je deo osnovnog klastera i predstavlja jedan od tri ključna stuba u procesu evrointegracija. Nova strategija ostaje fokusirana u skladu sa principima javne uprave“, rekla je Putnik.

Na konferenciji je predstavljen alat Saveta Evrope za upravljanje ljudskim resursima (ULJR) koji sadrži uputstava za izradu opisa poslova, procesa zapošljavanja, ocenjivanja, upravljanja učinkom i rodne perspektive zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari