Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope, pozvao je da se državljanima zemalja Zapadnog Balkana što pre ukinu vize za putovanja u EU i naglasio da je Srbija ispunila sve preduslove za to.

– Skorim ukidanjem ostataka prevaziđenih ograničenja iz devedesetih godina, svi naši građani će se približiti Evropi što će doprineti regionalnoj stabilnosti i koristiti svima u svakoj zemlji – rekao je Jeremić na sastanku u Strazburu. Naglasivši da se mere ograničavanja putovanja u zemlje EU u današnje vreme ničim ne mogu opravdati, Jeremić je rekao da ne mogu postojati „Evropljani drugog reda, ni podele na one koji putuju slobodno i one koji to ne mogu“ i naglasio da je učlanjenje u EU „centralni strateški prioritet“ Srbije.

Govoreći o saradnji sa Savetom Evrope, Jeremić je naveo da Srbija ulaže „ogromne napore“ u reformi pravosuđa, a da je nivo zaštite ljudskih i manjinskih prava usklađen s najvišim standardima.

Kao najvažniji prioritet zvaničnog Beograda Jeremić je naveo „jačanje regionalne saradnje“.

– Kao ključni faktor stabilnosti u regionu Srbija je predvodnik u promeni opšte političke klime na Zapadnom Balkanu – naglasio je on.

Govoreći o Kosovu, Jeremić je izrazio uverenje da će se o budućem statusu ponovo razgovarati kada Međunarodni sud pravde oceni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova. Sudski proces treba poštovati, a kada Sud objavi stav, „imaćemo razlog da se ponovo pozabavimo budućim statusom Kosova“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari