Švedska i Srbija će tokom druge polovine ove godine, u vreme švedskog predsedavanja Evropskoj uniji zajednički raditi na evropskim integracijama Srbije u tri pravca – rekao je za Božidar Đelić, potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije posle sastanka s Karlom Biltom, ministrom spoljnih poslova Švedske u Davosu gde se održava Svetski ekonomski forum.

Prema Đelićevim rečima, prvi pravac zajedničkih akcija je primena Prelaznog trgovinskog sporazuma, drugi je da tokom švedskog predsedavanja budu načinjeni odlučujući pozitivni pomaci u domenu vizne liberalizacije za građane Srbije i treći je da Srbija i Zapadni Balkan imaju svoje učešće u velikom paketu evropskih mera za borbu protiv krize. Ideja je, kazao je Đelić, da sredstva EU koja se izdvajaju za Zapadni Balkan budu povećana, kako bi se ulagalo u infrastrukturu i energetiku.

– Najvažniji primer učešća u tim merama bio bi da deo od 3,6 milijardi evra, koje će ove godine EU nameniti energetskoj bezbednosti, dođe do Srbije. Kao prvi projekat u tom domenu sam, u dogovoru s kolegama iz Vlade, predložio finansiranje izgradnje Banatskog dvora – rekao je za Danas Đelić, koji u Davosu predvodi političko-privrednu delegaciju Srbije.

Na pitanje da li je s Biltom razgovarao o prodaji NIS-a, Đelićje odgovorio da činjenica da je Srbija raspisala tendere za dve termoelektrane i da je zainteresovana za učestvovanje u programima EU, dovoljno govori.

– Ako je vaše pitanje da li Srbija radi samo s jednom zemljom u vezi s energetikom – odgovor je ne. Mi radimo u interesu Srbije i postoji veoma jasan zajednički interes s Evropom po pitanju energetike – objasnio je potpredsednik Vlade.

Đelić se sastao i s potpredsednikom Evropske komisije Ginterom Ferhojgenom, koji je srpsku delegaciju informisao o merama koje sprovode razne Vlade u domenu automobilske industrije.

– Ferhojgen nam je, posle njegovog sastanka s predsednikom Fijata, potvrdio da Fijat nema nameru da odustane od projekata u Istočnoj Evropi, naročito u Srbiji – kazao je Đelić.

U nizu sastanaka s predstavnicima svetskih firmi Đelićje istakao dogovor koji je postigao sa Filipom Kurtoaom, predsednikom Majkrosoft Internešenala, da do leta bude potpisan dokument o partnerstvu Majkrosofta i Srbije, koje bi pokrilo domene elektronske uprave, prosvete, nauke, energetike i legalizacije softvera na srpskom tržištu.

– Danas kada i Majkrosoft štedi mi smo nedvosmisleno rekli da je Razvojni centar u Beogradu koji ima 65 softveraša od strateškog značaja za Srbiju i da nećemo dozvoliti da se taj centar smanji ili ugasi – istakao je on.

Đelić, koji je i ministar za nauku i tehnološki razvoj, sastao se i sa Suzan Hokfild, predsednicom najprestižnijeg tehničkog univerziteta na svetu – Instituta za tehnologiju (MIT) iz Masačusetsa, s kojom se dogovorio da Ministarstvo nauke i MIT potpišu ugovor o saradnji koji će obezbediti da jedan broj naših najtalentovanijih studenata studira na tom univerzitetu.

U delegaciji Srbije prvi put, na poziv Svetskog ekonomskog foruma, učestvuju i predstavnici privrede, među kojima su generalni direktor Telekoma Branko Radujko, potpredsednica Delta holdinga Milka Forcan i predsednik Komtrejd grupe Veselin Jevrosimović. Srpska delegacija će u subotu, 31. januara, kao jedina iz Jugoistočne Evrope, organizovati forum za strane investitore, gde će predstaviti mogućnosti investiranja u našu zemlju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari