„Ništa spektakularno se neće desiti na za danas zakazanoj sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Biće reči o situaciji u zemlji, radu državnih organa, a razgovaraćemo i o stranačkim pitanjima. Zorana Mihajlović, potpredsednica SNS i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, neće biti tema Glavnog odbora naše stranke. Priča o njenom soliranju u Vladi Srbije i razilaženju sa premijerom Aleksandrom Vučićem je prenaduvana. Reč medijsko spinovanje u ovom slučaju je i više nego blaga“, kaže za Danas Goran Knežević, potpredsednik SNS, i dodaje da on nema ništa protiv političkog načina izražavanja i stila njegove stranačke koleginice Zorane Mihajlović.

Međutim, ne misle svi naprednjaci poput Kneževića. Jedan broj članova Glavnog odbora SNS smatra da bi ovo stranačko telo moralo da se pozabavi ne samo medijskim soliranjem potpredsednice Mihajlović, njenim ambicijama, već i učinkom koji je do sada vodeći dva velika resora imala u vladi.

„Niko do ministarke Mihajlović nije spominjao da će na Glavnom odboru stranke biti reči o radu ministara. Čini mi se da ona nameće tu temu, a ne mogu da vidim čime bi se ona to pohvalila u svom radu, jer ne znam nijedan projekat koji je urađen u energetici i saobraćaju, dva resora koja je do sada vodila. Bitno je da premijer Srbije ceni samo ostvarene rezultate, a ona ih nema. Tačno je, međutim, da je Zorana do sada maestralno radila na svom marketingu, a vidim da sada ima i ambicije da postane predsednica Republike“, kaže za Danas član GO SNS koji je želeo da ostane anoniman. Na pitanje kakav je stav premijera, naš sagovornik odgovara da ni on nije oduševljen njenim medijskim soliranjem i opuštenim ponašanjem, o čemu je govorio i na sednici Predsedništva.

On podseća i da je Skupština Srbije njenom greškom odmah nakon donošenja Zakona o planiranju i izgradnji morala da donosi i izmene tog zakona, zbog rešenja da se investitor odmah nakon izgradnje objekta može priključiti na elektro mrežu. „To je van pameti jer mora valjda da se pita EPS. Ona je na tome insistirala jer su investitori, a posebno NALED, tražili da priključak ne treba da bude u vlasništvu EPS. Ministarstvo energetike to nije dozvolilo, pa su zato usledile izmene tek usvojenog zakona“, tvrdi sagovornik našeg lista.

Pojedine stranačke kolege žestoko zameraju potpredsednici stranke i to što u javnosti nije stala uz premijera Aleksandra Vučića u najnovijem sukobu sa EU i što je zarad svojih dobrih odnosa sa strancima i Briselom odlučila da se ne meša, umesto da brani premijera.

Osim rasprave o situaciji u zemlji, najviši stranački organ SNS trebalo bi da donese i odluku o raspisivanju stranačkih izbora u gradskim i opštinskim odborima SNS. Vladimir Đukanović, funkcioner SNS, kaže da bi ti izbori trebalo da budu raspisani 1. marta i da traju do sredine maja. Na pitanje mogu li ti izbori da dovedu do podela u stranci, on odgovara pitanjem „zar demokratija bilo gde može da izazove lomove“. Pojedini sagovornici Danasa tvrde pak da se izbori raspisuju zato što postoje velike nesuglasice na lokalu, tako da u pojedinim odborima postoje i po tri zavađene struje.

Podela zbog sukoba sa Briselom

„Promenu odnosa pojedinih članova SNS prema Mihajlovićevoj treba posmatrati u kontekstu zaoštravanja odnosa sa EU. Nakon varnica na relaciji Beograd – Brisel sigurno je i u SNS došlo do podela na one koji vode računa o tome šta kaže Brisel i na one koji su za našu autentičnu politiku i solidarnost sa Vučićem. Kao što znamo, Mihajlovićeva je percipirana kao neko ko je mnogo više proevropski nastrojen“, kaže za Danas analitičar Dragomir Anđelković.

Vučić: U lice kažem ako sam nezadovoljan

Sa ministarkom uvek razgovara otvoreno i kaže da bi joj rekao u lice kada bi bio nezadovoljan njenim radom, ističe Aleksandar Vučić. „Kada sam nečijim radom nezadovoljan, ja to kažem u lice, nije potrebno da neko drugi to prenosi u moje ime, a da ja to nisam izgovorio“, kazao je premijer novinarima juče po podne u Obrenovcu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari