Ko će iz Vlade učestvovati u Paradi ponosa? 1Ilustracija Foto: FoNet/AP (Arhiva)

U tradicionalnoj šetnji beogradskim ulicama u okviru Parade ponosa, 17. septembra u Beogradu, učestvovaće premijerka Ana Brnabić, Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije i Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Kako Danas saznaje od izvora bliskih vlastima, gotovo je izvesno da će premijerka i dve ministarke biti tog dana na ulici sa svima onima koji se zalažu za LGBTI+ prava, a postoji mogućnost da im se pridruži još neko od ministara.

Iz ovakve postavke, može se posredno zaključiti da nova vlada Srbije neće biti formirana ni do polovine septembra.

Podsetimo, predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke tokom svoje desetogodišnje vladavine nije nijednom bio u povorci Parade ponosa u Beogradu, uprkos činjenici da je na čelo Vlade Srbije postavio Anu Brnabić koja se javno deklarisala kao pripadnica gej populacije.

Međutim, uprkos takvoj seksualnoj orijentaciji predsednice Vlade, prema tvrdnjama aktivista, gotovo da ništa nije na poboljšanju prava LGBTI+.

Štaviše, premijerka je za sebe pribavila prava koja su nedostupna ostalima jer sa svojom partnerkom ima dete.

Podsetimo, Ustav Srbije eksplicitno definiše brak kao zajednicu muškarca i žene, a LGBTI+ građanska partnerstva nisu zvanično priznata.

Istopolnim parovima je zabranjeno da usvajaju decu, iako samci imaju pravo na usvajanje, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari