Ko je bio bliži Đinđiću - Lutovac ili Vesić?: Šta je pokazala polemika dvojice bivših saradnika u Skupštini 1Foto: Fonet/Bozana Pavlica/Aleksandar-Barda

Politička ostavinska rasprava vezana za nasleđe Zorana Đinđića očigledno još nije završena. To je pokazala i skupštinska rasprava između dvojice nekadašnjih Đinđićevih saradnika Gorana Vesića i Zorana Lutovca o tome ko je bio bliži saradnik Đinđiću. Sagovornici Danasa tvrde da su i Vesić i Lutovac kao omladinci bili u DS-u, ali da nažalost nijedan od njih nije naučio najbitniju političku lekciju od Đinđića, a to je razumevanje vremena i sveta u kome živimo.

Aktuleni lider DS optužio je, Vesića da je bio Đinđićev potrčko i da njegov sadašnji angažman pokazuje da se svojevremeno učlanjujući u DS učlanio zapravo u vlast. A poslanik SNS Goran Vesić ocenio je da je Lutovac bio niko i ništa u vreme Đinđića, već da je samo radio istraživanja za DS.

Komentarišući svađu nekadašnjih bliskih saradnika ubijenog premijera, sagovornici Danasa kažu da to što se mnogi i dan danas bore da se predstave kao bliski saradnici Zorana Đinđića govori o njegovoj veličini i značaju.

Komentarišuću polemiku Lutovca i Vesića o tome ko je bio bliži Đinđiću, političar Žarko Korać, kaže da su Zoranu Đinđiću najbliži oni koji dele njegova politička uverenja i spremni su da se bore za njih. A takvih je, kaže, jako malo. Sve drugo je besmislena polemika.

„Vesić i Lutovac su kao omladinci bili u DS-u. Nažalost ni jedan od njih nije naučio najbitniju političku lekciju od Đinđića, a to je razumevanje vremena i sveta u kome živimo. Rasprava o Kosovu u parlamentu je pokazala da su politički istomišljenici. To što je Vesić, posle Đinđića završio kod Vučića, a Lutovac dokazuje kako je Vučić priznao Kosovo, čime amnestira Miloševića i Šešelja za gubitak Kosova, pokazuje njihovu nedoraslost problemima sa kojima smo suočeni, kao i razloge zašto je morala da propadne Demokratska stranka“, ocenjuje lider GDF Zoran Vuletić.

A Zoran Živković, nekadašnji najbliži saradnik Zorana Đinđića smatra da to što se mnogi i dan danas bore da se predstave kao bliski saradnici Zorana Đinđića govori o njegovoj veličini i značaju.

„Vesić je bio tehnički pomoćnik Đinđiću i vrhu stranke, a formalno je bio zaposlen u kod mene, u saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova. Bio je bez bilo kakvog uticaja na političke odluke, već je bio zadužen za sprovođenje tehničkih odluka, a to znači vidi da li su podeljeni leci i odštampani plakati itd. Lutovac je u to vreme bio direktor Fonda Ljuba Davidović i njegov doprinos u donišenju odluka bio je utoliko, što je Institut u kome je bio zaposlen, radio važna istraživanja za procenu stanja i političkih odluka. Nije bio u statusu savetnika“, napominje Živković.

On smatra da je za Vesića neoprostiva bruka što je otišao na potpuno suprotnu stranu i tamo izigava neku važnost, a da, što se tiče Lutovca, voleo da ima više energije kojom bi DS vratio na put Zorana Đinđića.

Aleksandar Olenik, poslanik koalicije Vojvođani ocenjuje da politička ostavinska rasprava vezana za nasleđe iza Zorana Đinđića još nije završena. Prema njegovim rečima, razlog je, nažalost, odsustvo novih političkih ideja koje bi nastavile politiku Zorana Đinđića.

„Istovremeno i Aleksandar Vučić je, pored osrednjih kadrova DS, marketinški preuzeo neke delove politike Zorana Đinđića, koje pokušava da uništi njihovom zloupotrebom. Nažalost, ovakvom prizemnom raspravom se dalje zamagljuje i iskrivljuje političko nasleđe Zorana Đinđića. Postoji samo jedan način da se realno i pravično sagleda delo Zorana Đinđića, a to otkrivanje političke pozadine atentata, u kojem postupku bi prvi koraci bili saslušanje Vojislava Koštunice i Vojislava Šešelja, a onda svih važnijih radikala, sadašnjih naprednjaka, uključujući i Aleksandra Vučića“, zaključuje Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari