Ko je čestitao Srbiji, a ko kritikovao zbog osude Rusije u UN? 1Foto: EPA-EFE/SPENCER PLATT

Dok zapadni zvaničnici čestitaju Srbiji na odluci da se pridruži glasanju većine u Ujedinjenim nacijama za rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, vlast u Srbiji dobija kritike na unutrašnjem planu i to od onog dela opozicije koja je proruski i desno orjentisana.

Generalna skupština UN na vanrednom zasedanju je izglasala rezoluciju kojom se osuđuje ruski napad na Ukrajinu, a među glasovima 141 države bila je i Srbija koja je podržala osudu ruske agresije. Protiv je bilo samo pet država – Sirija, Rusija, Severna Koreja, Eritreja i Belorusija, a uzdržano 35.

Ovakav stav Srbije pozitivno je dočekan među zapadnim zvaničnicima, posebno zato što se stav Srbije po pitanju sukoba Ukrajine i Rusije do sada razlikovao od većine zemalja EU. Srbija je naime, pružila podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali nije uvela sankcije Rusiji.

Zapadni zvaničnici do sada su kritikovali Srbiju zbog neuslagašavanja sa spoljnom politikom EU odnosno zato što nije jasno osudila napad Rusije na Ukrajinu, niti se usaglasila ni sa jednom od devet deklaracija Evropskog saveta po pitanju Ukrajine.

U Ujedinjenim nacijama, Srbija je glasala nešto drugačije od dosadašnje politike što je naišlo na pozitivne odjeke na zapadu ali i kritike na unutrašnjem planu.

Čestitke Srbiji među prvima je uputio je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre na Tviteru.  On je pozdravio to što se Srbija pridružila zemljama koje su glasale „za“, a njegova reakcija preneta je i na zvanični nalog misije EU u Srbiji.

I Ambasada Francuske u Srbiji pozdravila je glasanje Srbije, tagujući u svom komentaru i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Od evropskih zemalja ovaj potez su pratile i Ambasada Italije u Srbiji koja je takođe čestitala Srbiji na glasanju a isto je učinila i ambasadorka Švedske Anika Ben David.

Podršku je iskazao i ambasador Nemačke Tomas Šib koji je izjavio „Pozdravljamo da se Srbija pridružila 141 državi članici UN kako bi iskazala svoju solidarnost sa Ukrajinom koja je postala žrtva vojne agresije“

Pozdravima se priključila i ambasadorka Velike Britanije Šan Maklaud, kao i kanadski ambasador Žil Norman

Stav koji je Srbija zauzela u UN pozdravila je i Ambasada SAD u Srbiji, ističući da im je drago što je Srbija dala podršku Ukrajini.

Sa druge strane, glasanje Srbije protiv Rusije, naišlo je na kritike na unutrašnjem planu, od predstavnika opozicije koji su nacionalno orjentisani.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici istakla je da se na ovaj način Srbija „svrstala uz NATO“.

Boško Obradović, predsednik pokreta Dveri osudio je potez Srbije i nazvao to „izdajom“.

Đorđe Vukadinović, bivši narodni poslanik i urednik NSPM, glasanje Srbije nazvao je „sramnim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari