Ko je Dina Vučinić, nova predsednica novosadskog parlamenta? 1(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Nova predsednica Skupštine grada Novog Sada, Dina Vučinić, rođena Zagrepčanka, na lokalnoj političkoj sceni poznata je po oštrom jeziku.

Iako u Srpskoj naprednoj stranci, pa i u Novom Sadu, po tom pitanju ima izuzetnu konkurenciju, može se tvrditi kako je Vučinić najprgavija od svih novosadskih naprednjaka.

Tu je od početka osnivanja ovog lokalnog odbora i birana je za odbornicu svaki put od 2012. godine do danas. Važi za odanu saradnicu današnjeg premijera, a bivšeg gradonačenika Miloša Vučevića.

Upravo kadgod bi se Vučevića selilo za Beograd na funkciju (a to je trajalo godinama..), od tek nekoliko imena njegovih mogućih naslednika koji su prokuživali javnost, bilo je i ono Dine Vučinić.

Ipak, Vučevića je zamenio umereniji Milan Đurić i možda je baš britak jezik koji ju je dovodio u javne neprilike, zbog kojih je morala i da se izvinjava, presudio da ne bude druga gradonačelnica u istoriji Novog Sada.

Sasipanje šovinističkih izjava po društvenim mrežama i na ovako razvaljenoj javnoj sceni gde je skoro sve pa dozvoljeno, moguće je da se ponekad broji.

Kakogod, povratkom opozicije u novosadski parlament, među kojima će biti i oni željni dokazivanja koji su tu sada prvi put, stavlja Vučinić za SNS na savršeno mesto. Ako neko bude uživao u nabacivanju sa opozicijom sa mesta apsolutne moći, to će biti ona.

Nova predsednica novosadskog parlamenta rođena je u glavnom gradu Hrvatske 1987. godine, dok je osnovnu i srednju školu završila u Novom Sadu. Diplomirala je na privatnom Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u trenutku kada je već bila u odborničkim klupama.

Na poslednjim izborima bila je 9. na listi koalicije okupljene oko SNS, a dolazi sa pozicije članice Gradskog veća za obrazovanje.

Kako kažu upućeni, vedrila je i oblačila novosadskim školama poslednje četiri godine kao članica Veća, ali i još dve pre toga, kao članica Kadrovske komisije u Skupštini grada, kada je imala veliki uticaj na imenovanje direktora u školama.

Ko je Dina Vučinić, nova predsednica novosadskog parlamenta? 2
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Kako je pisao istraživački portal Voice, Vučinić je ispred stranke bila zadužena za obrazovanje time što je svim direktorima škola rečeno “da svaka škola svoj godišnji finansijski plan od sada, umesto Gradu, mora prvo da pošalje njoj“.

Pojedini mediji pisali su i da su za vreme njenog angažovanja u obrazovanju, poslove na novosadskim osnovnim i srednjim školama dobijale firme povezane sa njenim bratom.

Dina Vučinić godinama je među najistaknutijim novosadskim naprednjacima, što lako potvrđuje i broj javnih funkcija koje je obavljala u ovih 12 godina.

Bila je članica i predsednica kadrovske komisije u lokalnom parlamentu, članica žalbene komisije u Vladi Vojvodine, predstavnici društvenog kapitala u „Novosadskom sajmu“, predsednica komisije za propise u Skupštini grada.

Po dolasku naprednjaka na vlast 2012. godine Vučinić je bilo namenjeno mesto u Poslovnom prostoru, a tri godine kasnije se zaposlila u Elektroprivredi Srbije, kao „vodeći stručni saradnik“.

Od 2016. do 2020. bila je šefica odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Novog Sada.

Vučinić je u centar pažnje čitavog regiona dospela kada je na tadašnjem Tviteru 2019. godine Hrvate nazvala „trajno obolelom nacijom“, zbog čega se godinu i po dana nakon toga, kada je dospela na funkciju člana Gradskog veća, izvinila.

„Emotivno sam reagovala u tom trenutku, sada verovatno ne bih. Jako mi je žao zbog tog tvita. Podsetiću vas da sam rođena u Zagrebu, većina moje rodbine je u mešovitim brakovima. Pre tri nedelje sam bila u tom istom Zagrebu, na sestrinoj svadbi, koja je udata za Hrvata. Dosta moje familije vodi poreklo iz Hrvatske. Nemam ništa protiv Hrvata, to je bio moj emotivni izliv na Tviteru. Žao mi je zbog toga“, rekla je prilikom izvinjena Vučinić.

Ipak, to nije bio njen jedini šovinističi tvit, redovno je obasipala opoziciju najgorim uvredama, dok je Zorana Zaeva nazvala „Šiptarom“, jer je „odlučio da napadne Srbiju“.

Ko je Dina Vučinić, nova predsednica novosadskog parlamenta? 3
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Pamti se i njeno obraćanje u Skupštini grada kada je opozicionog odbornika Danka Nenezića, koji je kritikovao izbor direktora javnih preduzeća, pitala, kako može da bude za govornicom ako ima govornu manu.

“Gospodine Neneziću, vi imate govornu manu, kako neko ko ima govornu manu može biti za ovom govornicom?”, ispalila je Vučinić.

Bivši odbornik DS Goran Radojev tužio ju je jer je na društvenim mrežama napisala da nije dolazio na sednice Skupštine grada, a uzimao je dnevnice.

Sud je u maju mesecu ove godine utvrdio da navodi Dine Vučinić nisu tačni, te je doneo odluku da na ime naknade nematerijalne štete isplati Radojevu iznos od celih 5.000 dinara.

Članica je Izvršnog odbora SNS. Udata je i majka je dva sina.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari