"Vučić je podseća na Miloševića": Ko je Donika Gervala, kosovska ministarka, koja je tvrdi da su zahtevi predsednika Srbije "stari"? 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Za Doniku Gervalu Švarc, ministarku spoljnih poslova Kosova, režim u Beogradu i njihovi potezi, izjave, manervi davno su pročitana knjiga.

I zato svaka njena izjava i reakcija upućena prema vlastima i zvaničnicima Srbije, alarmira armiju režimskih botova na društvenim mrežama, uzbuni propagandiste, precizno pogađa.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala je ocenila da su zahtevi koje je juče u obraćanju izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Kosovo „stari“.

„Stare stvari, sva ova diskusija, sav ovaj film od juče o nekim zahtevima koje je on više puta ponavljao i video je da nisu uspeli“, rekla je Gervala za televiziju Klan Kosova.

Pozvala je srpskog predsednika da bi mu bilo bolje da ispuni obaveze iz dijaloga, nego da nastavi da ponavlja ove zahteve.

„Aleksandar Vučić treba da objasni svojim građanima da ako želi da napreduje, da mora da ispuni obaveze koje preuzima u procesu dijaloga“, rekla je Gervala.

Ne tako davno, u julu ove godine na međunarodnoj konferenciji u Dubrovniku govoreći za hrvatske medije je bez dlake na jeziku poručila:

“Slušajući danas Aleksandra Vučića, u svakom govoru mržnje, u svakoj obmani Zapada, podseća na svog bivšeg šefa, ratnog zločinca Slobodana Miloševića.

Bio je Miloševićev ministar informisanja. To je bila, i opet je, propaganda, priprema za rat. Ovome se mora odlučno stati na put. Ako se to ne zaustavi, uskoro bi mogao početi novi rat na Balkanu”.

Ističe da je upravo to pitanje ne samo za Kosovo, već i za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

“Jesmo li zaista spremni za potencijalni sukob? Dokle ćemo samo gledati sve agresivniju Rusiju i njene agresivne zastupnike na Balkanu poput Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina, Miloša Vučevića, Ivice Dačića i Milorada Dodika? Kada će Zapad prestati verovati u iluzije i zanemariti opasnost?“, upitala je Gervala.

Usledilo je reagovanje. Prema mišljenju direktora Kancelarije za Kosovo Petra Petkovića, cilj onoga što je izrekla Gervala bio je „da se demonizuju Vučić i srpski narod, i to od onih koji su najodgovorniji za sve sukobe koji poslednje dve decenije bukte na ovim prostorima i koji su krivci za najveća stradanja i etnička čišćenja Srba od Drugog svetskog rata“.

Naveo je da je ona opsednuta Vučićem tev da u prilog tome ide podatak da ga je „na pune tri strane intervjua pomenula čak 29 puta“ što jasno pokazuje, kazao je, da je „on najveća brana i trn u oku onima koji žele da vide slabu i poraženu Srbiju“.

Aprila prošle godine je na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku odgovarajući ministru inostranih poslova Srbije Ivici Dačiću rekla da razume zašto je ljut i da zna zašto koristi jezik iz 1990-tih godina.

„Vi ste upravo danas pokazali zašto su vas ljudi u Srbiji devedesetih zvali ‘mali Sloba’, ‘mali Milošević’, zbog tvog idola. Razumem da ste ljuti, znam ovaj jezik tog vremena“, kazala je ona.

Dodala je da je „njemu i sličnima“ teško da objasne svojim građanima da su izgubili Kosovo 1999. godine i „morate zadržati takvu retoriku“, rekla je Gervala.

Na Konferenciji o prevenciji seksualnog nasilja u ratovima u Londonu krajem novembra 2022. došlo je do incidenta, pošto je k Gervala burno reagovala na učeśće Ivice Daćića na ovom događaju u Londonu.

Ona je Dačića opisala kao jednog od glavnog „arhitekte genicida na Zapadnom Baklanu, posebno u BiH i na Kosovu“ i upitala je organizatore koji je smisao da on govori na ovakvoj konferenciji, jer je bio „desna ruka Slobodna Miloševića od 1992. do 2000. godine“.

Prisutni u sali su je podržali aplauzima, a atmosfera po moderatora je bila prilično neugodna jer je pokušao da ublaži Dačićevo učešće.

Gervala već duže poziva Zapad da reaguje – promeni diplomate i zaoštri stav prema Srbiji.

U intervjuu u junu prošle godine za austrijski list „Der Standard“ optužila je izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da ima iste stavove kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji, prema njenim rečima, više ohrabruju nego što deeskaliraju situaciju na severu Kosova, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Ko je Donika Gervala Švarc?

Njena glavna osobina, pisao je Dojče vele, jeste što ona ukazuje na nepravilnosti, pa čak i ako je cena koju zbog toga mora da plati, visoka.

S tim je rođena i to joj je ostalo verovatno od oca Jusufa Gervale, pesnika, muzičara i novinara, ali i oštrog kritičara Titovog režima.

Godine 1979. on je bio prisiljen da pobegne sa porodicom u Nemačku. Donika Gervala je u to vreme imala osam godina.

Dve godine kasnije, u januaru 1981, na kućnom pragu su joj ubijeni otac, stric i porodični prijatelj.

„To je najverovatnije uradila jugoslovenska tajna služba. To što nemačke vlasti još uvek nisu uspele da rasvetle ovo ubistvo verovatno je posledica činjenice da srpske vlasti nisu želele da dostave nikakva dokumenta“, izjavila je u jednom intervjuu za kosovsku televiziju.

Od marta 2021. obavlja funkciju šefice diplomatije Kosova. Do tada je živela u Nemačkoj sa suprugom Stefanom Švarcom i njihovo petoro dece.

Svoju mladost provela je u Albaniji, u komunističkoj diktaturi Envera Hodže.

On je dolazak poznate kosovske porodice pokušao da iskoristi da poboljša svoj imidž. Još kao devojčica i uzorna učenica izabrana je da preda cveće Enveru Hodži, ali i da nastupa kao flautistkinja na velikim koncertima.

Kasnije se, kao mlada studentkinja Akademije umetnosti, uključila u „Albansko proleće“ i bila jedna od studentkinja koje su stupile u štrajku glađu 1991. godine, što je na kraju dovelo do konačnog svrgavanja režima Ramiza Alije, poslednjeg komunističkog predsednika u Albaniji.

Nakon toga, Donika Gervala se okreće svojoj prvoj domovini, Kosovu. Ali sada deluje iz Nemačke. Studira prava u Hamburgu i postaje majka. Često je viđaju kako trči između univerzitetskih sala, obdaništa i protestnih skupova na kojima istupa protiv ugnjetavanja Albanaca od strane Miloševićevog režima.

Kao portparolka nemačkog ogranka stranke LDK, tadašnjeg lidera Albanaca i „kosovskog Gandija“ Ibrahima Rugove, iznosila je argumente u diskusijama na nemačkim TV-stanicama, u kojima su učestvovali lideri tadašnje opozicije u Srbiji, poput Zorana Đinđića ili Vesne Pešić.

Na tečnom nemačkom jeziku sa jedva primetnim naglaskom objašnjavala im je zašto Milošević mora da se izruči u Hag i zašto bi oni trebalo da razgovaraju na temu nezavisnosti Kosova sa Rugovom, koji razume jezik mira.

Godine 2018. pokušala je da se vrati na Kosovo kao predsedavajuća nemačkog ogranka LDK i da, zajedno s drugim istaknutim političarima u zemlji poput Vjose Osmani, pokuša da sprovede reformu LDK.

Ali tadašnji predsednik stranke odbio je kritičarku oštrog jezika i nije joj dozvolio da učestvuje u izborima.

Aljbin Kurti je otkrio njen potencijal, između ostalog i zato što je oduvek pratio šta se događa u dijaspori.

Tako se Donika Gervala prvi put kandidovala za kosovski parlament u januaru 2021. Njeno ime našlo se na listi novoosnovane stranke „Usudi se“ (Guxo) Vjose Osmani.

Osvojila je 70.000 glasova, više od tadašnjeg kosovskog premijera Avdulaha Hotija.

Donika Gervala je oštra kritičarka Vašingtonskog sporazuma od 4. jula 2020.

U oktobru će napuniti 53 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari