Ko je Faton Hajrizi, koji je pobegao iz kosovskog zatvora gde služi kaznu za ubistvo ruskog vojnika? 1foto EPA/VALDRIN XHEMAJ

Faton Hajrizi, koji je u subotu pobegao iz kazneno-popravnog centra Smrekovnica, pojavio se na društvenoj mreži „Tik Tok“ gde je poručio da je iz zatvora pobegao zbog zlostavljanja i da se nalazi van Kosova, piše Reporteri.

Kao razlog bekstva iz zatvora naveo je nedolično postupanje prema njemu.

“Napustio sam Kosovo jer sam bio proganjan. Bio sam psihički zlostavljan, nisam više mogao izdržati. U ovakvom stanju neću se vratiti u zatvor. Zatvorenici tamo pate, kaucija se ne daje, ne tretiraju se svi isto”, rekao je on.

Hajrizi je dalje dodao da će se narednih dana uključivati uživo na „Tok Toku“ gde će dati više informacija.

Dodaje da nije onakav kakvim ga policija prikazuje.

„Zahvaljujem se onima koji me podržavaju, čak su i oni koji me kritikuju odgovorili pozitivno. Ja nisam onakav kakvim me policija prikazuje. Ja sam Faton Hajrizi, koji je iz redova OVK otišao u rat kao 14-godišnjak. Ja sam Faton Hajrizi koji je delovao na severu 2006-2007 za dobrobit ove zemlje. Nije normalno, držali su me u zatvoru 23 godine, danas imam 40 godina”, kaže Hajrizi.

Ističe da nije narodni neprijatelj i da voli Kosovo ali ne ovakvo kakvo je danas.

“Znate da sam završio služenje zatvorske kazne pre godinu i po dana, zvanično i pravno, trebao bih biti slobodan”, izjavio je.

Kosovska policija je raspisala poternicu za Hajrizijem i zamolila građane da obaveste najbližu stanicu u vezi bilo kakvih informacija o njemu.

U subotu ujutru, 06.07.2024. godine, Kazneno-popravna služba Kosova saopštila je da je jedno lice pobeglo iz zatvora u Smrekovnici. Ista osoba je, prema navodima ove ustanove, bila korisnik vikenda. Reč je o Fatonu Hajriziju iz opštine Srbica, piše albanski portal Kallxo , a prevodi Kossev.

Saopštila je i da su suspendovana dva službenika zatvora.

Ovo nije prvi put da je Faton Hajrizi pobegao iz kosovskih zatvora. U jednom od svojih priznanja, koje je dao za RTV Dukađini, pre dve godine rekao je da je osam puta bežao iz zatvora.

Faton Hajrizi je osuđen za ubistvo ruskog vojnika. U vreme kada je izvršio ubistvo, imao je samo 15 godina. Za ovo ubistvo osuđen je na 27 godina zatvora. Ali, kako je sam Hajrizi priznao, tri dana nakon što je poslat u zatvor u Mitrovici, uspeo je da pobegne odatle. Događaj se dogodio 2000.

Ko je Faton Hajrizi, koji je pobegao iz kosovskog zatvora gde služi kaznu za ubistvo ruskog vojnika? 2
Printskrin KTV/Jutjub

Za svoje prvo bekstvo iz zatvora rekao je da je koristio prozor kupatila u zatvoru u Mitrovici. Hajrizija su tada uhapsili vojnici KFOR-a. Kako je pokazao, pobegao je i po drugi put iz zatvora u Prištini, a jednom je pobegao i iz vojne baze 2012. godine, pobegavši iz zatvora u Prizrenu i prešavši preko ograde.

Posle policijske akcije, uhapšen je u julu 2007. godine, zajedno sa još šest zatvorenika, osuđenih za teška krivična dela. Nakon što su prošli ogradu zatvora, sedam zatvorenika su dočekali drugi ljudi, koji su počeli da pucaju na zatvorske čuvare.

Nakon obavljenog uviđaja, uhapšeni su neki zaposleni u Zatvoru Dubrava i još neke osobe za koje se sumnjalo da su pomagale u bekstvu.

Nekoliko meseci po bekstvu, u septembru 2007. godine, došlo je do oružane pljačke u Glogovcu, gde su četiri osobe sa oružjem i maskama opljačkale zlataru i u bekstvu upucale dvojicu policajaca i vlasnika radnje. Vrednost ukradenog zlata bila je oko 63 hiljade evra.

U nastavku potrage za razbojnicima, u selu Bruznik-Vučitrn, policijska patrola je pokušala da zaustavi sumnjivi automobil. Osumnjičeni iz tog automobila pucali su na policiju i vatrenim oružjem ranili dvojicu policajaca i uspeli da pobegnu pešice.

Sumnjalo se da su iste osobe izvršile pljačku i ranjavanje u Glogovcu. Faton Hajrizi i Burim Baša uhapšeni su u oktobru 2007. godine u kući u naselju Sunčani breg u Prištini. Tokom racije pronađeno je nekoliko komada oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari