Ko je general-major Džon Haris iz garde Ohaja, nosilac Ordena srpske zastave? 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Povodom obeležavanja „Dana Amerike“, danas je u poseti Beogradu delegacija Nacionalne garde Ohaja koju predvodi general-major Džon Haris, kom je pre dve godine u sklopu iste ove manifestacije predsednik Vučić uručio orden.

General Haris rekao je danas u Skupštini Srbije, uoči skupa „Dani Amerike“ da mu je čast da ga u Beogradu smatraju prijateljem i da se raduje budućoj saradnji. On je rekao da kad god da dođe vidi sve bolje i snažnije partnerstvo i da po pitanju budućnosti može da bude samo optimističan.

Saopštio je da je u Batajnici prisustvovao prikazu sposobnosti Vojske Srbije, a da će sutra učestvovati na svečanosti u Pranjanima.

General Haris jutros se sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarali o bezbednosnoj situaciji u regionu, odnosima Srbije i SAD, kao i o mogućnostima za dalje unapređenje međudržavne vojne saradnje, ali i saradnje u drugim oblastima.

– General-majoru Harisu preneo sam zabrinutost zbog sve teže bezbednosne situacije Srba na Kosovu i Metohiji, zatraživši jaču podršku SAD u zaštiti našeg naroda i obezbeđivanju njihovih prava – istakao je predsednik u svojoj objavi na društvenoj mreži Instagram.

Vučić je zaključio da je tokom ovog sastana konsttovana iskrena posvećenost nastavku uspešne saradnje Srbije i Nacionalne garde Ohaja i izneli predloge o mogućnostima za njeno unapređenje.

Povodom obeležavanja „Dana Amerike“ u delegacija Nacionalne garde Ohaja koju predvodi general-major Džon Haris, boravi danas u poseti Beogradu.

Ko je Haris?

General-major Džon Haris, kako piše u zvaničnoj biografiji, vojnu karijeru je započeo 1981. kada se prijavio u Nacionalnu gardu Ohaja, a služio je kao pomoćnik general-ađutanta za vojsku od 11. januara 2011. godine.

General Haris je komandovao na nivou odreda voda, čete i eskadrile dok je služio u štabnim zadacima na nivou bataljona, eskadrile i štaba združenih snaga. Nedavni zadaci uključuju načelnika Štaba združenih snaga, zamenika načelnika štaba za osoblje i komandanta specijalne jedinice „Lancer“ na Kosovu.

Haris je pre dve godine odlikovan za različite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje između Srbije i SAD, kada mu je prilikom posete Beogradu 2022. godine povodom „Dana Amerike“ predsednik Aleksandar Vučić uručio Orden srpske zastave drugog stepena.

On je uoči svoje ovogodišnje posete Beogradu izjavio da Sjedinjene države poštuju vojnu neutralnost Srbije, kao i da saradnju vojski dve zemlje smatra značajnom jer otvara mogućnost i drugih saradnji i da odnosi Beograda i Prištine u okviru Dijaloga ne utiču na ovo partnerstvo.

Saradnja i srpsko-američko prijateljstvo:

Srbija i savezna država Ohajo realizuju program državnog partnerstva na osnovu potpisanog Sporazume o statusu snaga koji je na snazi od 2006. godine, a zvanična saradnja u oblasti odbrane računa se od prve posete komandanta Nacionalne garde Ohaja Georgija Vejta godini dana kasnije.

Ova saradnja je najintenzivnija pre svega u oblasti školovanja i usavršavanja oficira i podoficira, razmene i obuke jedinica, zajedničkih vežbi, pomoći vojske civilnim strukturama u slučaju elementarnih i drugih nesreća i razvoju kapaciteta za učešće u multinacionalnim operacijama.

Prema sopštenju Kongresa Srpsko-američkog prijateljstva koje su dali nekoliko dana uoči konferencije, ova manifestacija za cilj ima produbljivanje i jačanje ekonomskih, političkih i kulturnih veza između Srbije i Sjedinjenih Država, unapređujući saradnju i razumevanje između dva naroda čime je postala jedna od najznačajnijih manifestacija u domenu samih bilateralnih odnosa dveju zemalja

Srbija je ovim povodom domaćin delegaciji Nacionalne garde Ohaja svake godine u septembru povodom obeležavanja ove manifestacije, a ova poseta predstvlja najintenzivniju realizaciju saradnje izmđu dve države.

Partnerstvo Srbije i države Ohajo prevazilazi ovu vojnu saradnju budući da postoji dugogodišnja saradnja između Beogradskog Univerziteta i Univerziteta u Ohaju, a početkom septembra potpisan je i Sporazum o uspostavljanju saradnje između Novog Sada i Klivlenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari