Ko je izazvao incident na zatvorenoj sednici Odbora za KiM i ko je to došapnuo tabloidima? 1foto: Dveri

Opzicioni članovi skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju napustili su danas sednicu Odbora, nezadovoljni odlukama predsednika tog tela Milovana Drecuna.

Opozicija tvrdi da je Drecun odbio da da reč opoziciji, odbio je da u dnevni red uvrsti raspravu o francusko -nemačkom predlogu i nije želeo sednicu otvori za javnost, uprkos tome što je na dnevni red stavio bajati izveštaj Kancelarije za KiM iz prošle gdine o kome je paralament već raspravljao.

Milica Đurđević Stamenkovski, poslanica Zavetnika i potpredsednica Odbora za KM, tvrdi da nije bilo nikakvg incidenta, iako je „zatočenik kazamata Dragan Vučićević“, u svom Informeru objavio da se opzicija nasilno ponašala na sednici Odbora, da je vređala Petra Petkovića, direktra kancelarije za KiM i da je potom napustila sednicu.

Ona se zapitala i kako je to Vučićević mogao da zna, kada je ta sednica bila zatvorena za javnost i kada je čak i unošenje mobilnih telefona zabranjeno.

Ponovila je da opozicija nije izazvala nikakav incident, osim što je tražila da se u dnevni red sednice uvrsti rasprava o francusko -nemačkom predlogu što je Drecun odbio, tvrdeći da se opozicija nije držala poslovnika, iako je još juče poslala zahtev za dopunu dnevnog reda.

 

„Nije opozicija nikoga vređala, već su to činili Petar Petković i Nebojša Bakarec koji i nije član Odbora za KiM. Nazivali su nas svakako i upoređivali sa Aljbinom Kurtijem. Pozvala sam kolege da napustimo sednicu kako ne bismo učestvovali u nečemu što liči na stranački skup SNS“, objasnila je Stamenkovski i dodala da je Drecun zakazao sednicu na čijem dnevnom redu je bajati izveštaj kancelarije za KiM iz 2022. godine o čemu je parlament u plenumu već raspravljao .

„Verujem da bi ljude više interesovalo zašto je Petar Petković prekinuo uskršnji post i omrsio se, nego izveštaj iz 2022. godine“, navela je poslanica Zavetnika i dodala da vlast konstantno devalvira parlament i da tome u prilog ide i činjenica da je prolećno redovno zasedanje počelo 1. marta, a da je danas 10. april i da nije održana ni jedna sednica. Dodala je da će opozicija i dalje zahtevati sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o pregovrima u Briselu i Ohridu.

Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri, rekao je da je čitav rad parlamenta ukinut da se ne bi ništa čulo o posledicama francusko- nemačkog sporazuma. „Da je sporazum dobar ne bi ni sednica Odbora za KiM bila zatvorena. Vlast bi trebalo da štampa i Briselski i Ohridski sporazum i da pošalje na svaku adresu stanovnika Srbije, isto onako kako su slali vodiče za penzionere“, naveo je Obradović.

Po njegovim rečima, šestoro opozicionih poslanika su napustili sednicu.

Tatjana Manojlović, poslanica DS i članica Odbora za KiM, istakla je da Vučić očigledno kupuje vreme da bi se što duže zadržao na vlasti. Rekla je da su ostavka i predsednički izbori jedini izlaz.

Sanda Rašković Ivić, poslanica Narodne stranke, podsetla je da je njena stranka tražila sednicu parlamenta na temu Briselsko-Ohridskog sporazuma koje dogovara jedan čovek u ime čitavog naroda. Rekla je da zato Narodna stranka smatra da je spas u referendumu.

Za razliku od opozicije koja tvdi da nije bilo incidenta na sednici Odbra za Kim navodi, Petar Perković je za Informer rekao da je prisustvovao novom nasilnom ponašanju i divljanju predstavnika opozicije na sednici odbora za KiM, a da je samo došao da na sednici odbora poslanicima predstavim izveštaj.

Ni Snežana Paunović, poslanica Socijalističke partije Srbije, na posebnoj konferenciji za novinare nije decidirano potvrdila da je bilo incidenta na sednici Odbra ,ali je rekla da niko, pa ni Drecun nije odbio da se razgovara o franscusko-nemačkom predlogu.

Po njenim rečima, sednica Narodne skupštine, će se najverovatnije održati posle uskršnjih praznika.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, rekao je novinarima tokom pauze sednice Odbora da je deo opozicije „divljao, nasilno se ponašao i napustio sednicu“, na koju je rekao da je on došao „spreman da odgovara na sva pitanja članova Odbora“, prenela je Beta.

„Nije prošlo pet minuta od početka sednice, još Drecun kao predsednik Odbora nije ni otvorio sednicu odmah je krenuo Boško Obradović, Milica Đurđević Stamenkovski, Jeremićevi poslanici da urlaju, da vređaju, da nadglasavaju Drecuna, da ustaju, da prave haos tražeći nekakvu dopunu dnevnog reda a sve da bi ponovili scenario sa posebne sednice o KiM“, rekao je Petković, a preneo list Informer.

Poslanik Ujedinjenih i član Odbora Slaviša Ristić ocenio je na zajedničkoj konfereniciji poslanika opozicije, da će tabloidi optužiti opozicione poslanike da ih ne interesuje Kosovo jer su napustili sednicu, prenela je Beta.

Ristić je dodao da nije imao iluziju da će se francusko-nemački sporazum naći na dnevnom redu današnje sednice, ali da je smatrao da će moći da se razgovara o novom sastanku sa Srbima sa Kosova koji najavlje predsednik Srbije, ali su danas dobili „farsu“.

„U situaciji kada imamo svakodnevni progon Srba na Kosovu i Metohiji, trebalo je da mi danas raspravljamo o finansijskom izveštaju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji je obeležen kao tajan. Ovde je, samo da se ne bi pričalo o Kosovu i Metohije, da se ne bi pričalo o izdaji Aleksandra Vučića, urađeno je to što je urađeno“, kazao je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari