Prema navodima izveštača s konferencije za novinare na kojoj je predsednik Boris Tadić saopštio da je Ratko Mladić uhapšen, na ulazu u zgradu na Andrićevom vencu primećen je Miodrag Rakić, njegov šef kabineta, dobro raspoložen, neformalno obučen u polo majici. A, razloga za zadovoljstvo i te kako je imao. Jer, Rakić je čovek koji je predvodio tim za pronalaženje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, optuženog za najteže zločine protiv civilnog stanovništva na prostoru bivše Jugoslavije.


To što u prethodnih dan, dva, niko nije našao za shodno da zvanično pomene da je Miodrag Rakić (1975, Žitorađa) predsednik državnog Biroa za koordinaciju tajnih službi i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, potpuno je u skladu sa strategijom držanja Tadićevog najbližeg saradnika daleko od očiju javnosti. Naravno, pojavi se on ponekada na snimcima s predsednikovih sastanaka s raznoraznim zvaničnicima, ali uvek visokog nivoa, a eto, desi se da ga novinari „uhvate“ i u prolazu, kao ovog četvrtka, na vratima Predsedništva. Međutim, do sad im nijednu izjavu nije dao, nijedan zahtev za intervju prihvatao, pa čak na internet sajtu predsednika Republike nema ni Rakićeve biografije, osim da je po obrazovanju diplomirani pravnik.

Tadić je deo obraćanja javnosti, 26. maja u 13 sati, s direktnim prenosom na mnogim svetskim, regionalnim i srpskim TV stanicama, ipak posvetio pohvalama na račun svog šefa kabineta. Kako je istakao, akciju hapšenja su koordinisano izvele BIA i Služba za otkrivanje ratnih zločina. „Čestitam Akcionom timu Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je od formiranja vlade i avgusta 2008. svakoga dana, sata i minuta intenzivno radio na otkrivanju optuženih za ratne zločine. A, to je period u kojem Rakić je koordinator „obaveštajne zajednice“ Srbije.

Naime, nakon formiranja aktuelne vlade, leta 2008, kada su Vojislav Koštunica i Rade Bulatović razvlašćeni, u potpunosti je profunkcionisao Savet za nacionalnu bezbednost, osnovan dve godine ranije. Sekretar Saveta je, po Zakonu o uređenju službi bezbednosti Srbije, šef kabineta predsednika Republike. Dodatno, istim aktom osnovan je Biro za koordinaciju, koji „operativno usklađuje rad službi bezbednosti i izvršava zaključke Saveta“. Prvi čovek Biroa je – Tadićev šef kabineta.

Tek decembra 2010. javnost je saznala da Miodrag Rakić „predvodi tim koji traga za Ratkom Mladićem“, i to iz američkih depeša koje je objavio Vikiliks. Kako se navodi u dokumentu iz maja 2009, naslovljenom „Lov srpske vlade na Mladića“, Rakić je haškom tužiocu Seržu Bramercu, prilikom njegovih poseta Beogradu, „davao sve potrebne informacije“. Otpravnica poslova Ambasade SAD u Beogradu Dženifer Braš napisala je da joj je Dejan Mihov, šef beogradske kancelarije Haškog tribunala, rekao da „sastancima Akcionog tima, kojima zvanično predsedavaju Rasim Ljajić i tužilac Vladimir Vukčević, zapravo rukovodi Miki Rakić, šef predsednikovog kabineta i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, što je snažan nagoveštaj da je potraga za Mladićem lični prioritet predsednika Tadića“. Brašova je navela i da je Rakić sumnjičio Ruse da pomažu skrivanju Mladića i tražio pomoć Amerikanaca.

S druge strane, kabinet predsednika Republike do danas odbija da potvrdi ulogu svog prvog čoveka u Akcionom timu, pa čak i njegovu poziciju u Savetu za nacionalnu bezbednost i Birou za koordinaciju svodi maltene na protokolarne poslove.

Ova, što bi rekli Hrvati, inače začuđujuće dobro obavešteni o Mladićevom hapšenju, „samozatajnost“ Miodraga Rakića, slučajno ili ne, otvara prostor za mistifikacije, polusaznanja i razna slična medijska snalaženja u odsustvu kredibilnih informacija iz zvaničnih izvora. „Miki Rakić zna sve državne tajne“ (list Alo) u ovom kontekstu tipičan je tabloidni naslov, dok svrstavanje šefa Tadićevog kabineta na 20. mesto liste najmoćnijih ljudi u Srbiji (Blic) obrazlaže se sledećim: „Čovek od poverenja predsednika Srbije. Onaj koji se pita za sve bitne odluke, izuzetno uticajan u diplomatskim i bezbednosnim krugovima“.

O njegovu navodnu moć mnogi vole da se „ogrebu“, pa i opozicionari. „Sa svim ljudima iz DS imam pristojnu komunikaciju, ali čovek koga smatram svojim prijateljem je Miodrag Rakić“, rekao je, ne jednom, naprednjak Aleksandar Vučić, dok su o navodnim drugovanjima Rakića i Ivice Dačića sage ispisane. Spekulisalo se i da je imao važnu ulogu u „istorijskom pomirenju“ DS i SPS, da je bio glavni kandidat za šefa BIA, da u ime predsednika komunicira s krupnim biznismenima. Ništa od toga nikada nije potvrđeno.

Koliko znamo, Tadić ga je prvi put zapazio kao neobično darovitog polaznika centra za političku edukaciju DS i potom ga uvrstio u svoj tada ministarski kabinet. I tada, i danas, od odgovornosti nije bežao, naprotiv, ali se u senci najbolje osećao.

Opis posla

„Šef Kabineta predsednika Republike rukovodi Kabinetom predsednika Republike, stara se o blagovremenom izvršavanju obaveza i aktivnosti predsednika Republike i ostvarivanju saradnje sa odgovarajućim državnim i drugim organizacijama i institucijama radi utvrđivanja stavova i kreiranja, odnosno sprovođenja politike. Šef Kabineta predsednika Republike je Miodrag Rakić, diplomirani pravnik“, piše na internet prezentaciji predsednika Borisa Tadića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari